Контрабандата на цигари е под 10 %

Портфейл

05-02-2016, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В топ 5 на нелегално продаваните марки били “Президент”, “Оме”, “Карелия”, "Паладиум” и “Тюркоаз”

Контрабандата на цигари в България е на рекордно ниско ниво. Това показват данни на независими маркетингови агенции, които предстои да бъдат обявени в скоро време. Основната причина за спада на контрабандата са мерките на правителството срещу нея, твърдят производители и търговци на тютюневи изделия, пише в. "24 часа".
По предварителни данни делът на нелегалните цигари се е свил до 8,5%, което е най-ниското ниво от 8 години насам. За сравнение в края на второто тримесечие на миналата година той бе 13,4 на сто, показва изследване на агенция “Нилсен”. От там дадоха и данни, че топ 5 на контрабандните марки се заема от “Президент”, “Карелия”, “Оме”, “Паладиум” и “Тюркоаз”.
Свиването на контрабандата потвърди и вицепремиерът Румяна Бъчварова, която миналата седмица заяви, че делът й при цигарите вече е под 10%. Резултатите, които постигаме в усилията ни да ограничим контрабандата и всички, които стоят зад схемите и ощетяват държавния бюджет, са впечатляващи, коментира тя.
Дори и най-големите скептици в Европа коментират борбата ни с контрабандата като чудо, коментира и Бойко Борисов по време на заседанието на правителството през миналата седмица по повод очакванията в бюджета за януари да има излишък от близо 1 млрд. лева.
Премиерът допълва, че очаква засегнатите от това олигарси и мафиоти да търсят политическа подкрепа, за да компенсират загубите си от ефективните мерки на властта. Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават, допълва Борисов.
Данните на митниците показват, че през миналата година при акцизните стоки най-голямо е увеличението на приходите от облагането на цигари - над 10% до близо 2 млрд. лева. Изследване на “Индъстри уоч” показва, че България губи най-много приходи заради контрабанда на цигари от всички страни в ЕС. Посочва се, че като принос за бюджета загубите за България са 3 пъти по-високи, отколкото в Румъния и Полша, 10 пъти над тези за Германия и около 16 пъти повече от Холандия. Причината е, че от облагането на тютюневите изделия идват над 10% от данъчните постъпления. По този показател България е на първо място в ЕС.