Борисов от Лондон: Развитите страни ще плащаме да спре бежанския керван

Политика

04-02-2016, 16:19

Снимка:

©пресцентър МС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трябва да дадем около 6 милиона евро за бежанците в Турция

По-честно към мигрантите е да затворим границите, каза премиерът

Развитите страни ще плащаме, за това тези хора (бежанците – бел. ред.) да стоят в близост до самата Сирия, да го няма този керван. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който е в Лондон и участва в организираната от Обединеното кралство, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН конференция "Подкрепа за Сирия и региона". Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път, отбеляза министър-председателят. "Това е един омагьосан кръг, в който всички губят – европейските страни харчат огромен финансов ресурс, самите бежанци с всичката си покъщнина, с която са тръгнали на този маратон от хиляди километри, обедняват и в един момент ги връщаме обратно и без пари по населените места, от които са побягнали. Затова най-логично и най-честно спрямо тези хора според мен е да затворим границите, да се влиза само по официален път с вземане на пръстови отпечатъци, с цялата работа на специалните служби и съответно само там, където има нужда от работна ръка или има възможност да бъдат устроени – там да отиват", коментира Борисов.


За съжаление идеите ни се приемат с една година закъснение, каза Борисов в отговор на въпрос на БНТ за това как колегите му от другите страни възприемат призива му за спешно временно затваряне на външните граници на ЕС. "В момента 7 държави се заградиха в сърцето на Европа в нарушение на шенгенските договори", продължи Борисов. "Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия", допълни премиерът. По думите му, страната ни е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците. "Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим", допълни още Борисов, запитан за водените разговори с тях в Лондон.


Премиерът каза още, че на среща с "Бритиш петролиум" е успял да представи газовия разпределител "Балкан", който ЕК в момента продуцира. Нашето желание е големи компании да дойдат да инвестират в България и ние да станем голям разпределителен център, каза още Борисов. Той поздрави домакините в лицето на британския премиер Дейвид Камерън за организираната конференция. Колкото до поредния призив от днес, отправен от председателя на ВКС Лозан Панов премиерът да каже, кой му е изпратил sms-а, Борисов заяви само, че повече в такива сериали няма да влиза. "Съветвам ги, както ние сме се стегнали и работим активно, така и те да се стегнат и да си свършат тяхната работа. Това, което съм казал е достатъчно", заключи Борисов.