Малки белочели гъски край Бургас и проверки на БДЗП

Животът

04-02-2016, 12:54

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Една от най-важните преки природозащитни дейности по проекта е организирането и провеждането на съвместни проверки

Малката белочела гъска е един от най-редките и застрашени видове птици, които се срещат у нас. Тя е най-малкият представител на род Anser и поради приликата си с голямата белочела гъска, често става жертва по време на ловуване. Този факт се предразполага и от това, че тя е в по-ниска численост и се среща в смесени ята с по-големият си братовчед.
От 2011 г. БДЗП работи като партньор в проект LIFE+ „Опазване на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път“. Целта на проекта е да приложи спешни и конкретни природозащитни действия в местата за зимуване и престой на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска в Унгария, България и Гърция, за да се спре настоящото тревожно намаляване на популацията й.
Една от най-важните преки природозащитни дейности по проекта е организирането и провеждането на съвместни проверки между БДЗП и държавните институции, отговарящи за спазването на ЗЛОД и ЗБР – РДГ и РИОСВ. Съвместните проверки се извършват всеки сезон в периода Декември – Февруари. Дейността се провежда вече за четвърта поредна година като районите на действие на смесените патрули са основните зимовища на гъски в България – черноморското крайбрежие и някои зони във вътрешността на страната като язовир Пясъчник, Златията и Батова. Резултатите от съвместната дейност на БДЗП, БФБ и държавните органи по време на ловните дни показаха редица нарушения в района на Бургаските влажни зони.