Южна Корея и Япония готови за стрелба срещу севернокорейската ракета

Опасяват се от отломки на тяхна територия, позовавайки се на предишни случаи

Южна Корея и Япония се заканиха да свалят всяка отломка, навлязла във въздушното им пространство от далекобойната ракета, която Северна Корея планира да изстреля този месец, съобщава АП. Сеул обяви, че южнокорейските власти са засекли подготовка за изстрелване на ракета в КНДР. Северна Корея е информирала международни организации, че ще изстреля ракета, пренасяща сателит за наблюдение, между 8 и 25 февруари. Южна Корея, САЩ и други държави обявиха, че това е по-скоро свързано със забранен от ООН тест на ракета, която има способност да порази американска територия. АП припомня, че на 6 януари Пхенян обяви, че е провел изпитание на водородна бомба, докато голяма част от международната общност смята, че по-скоро е тестван ядрен заряд. Военното министерство на Южна Корея обяви, че Северна Корея продължава с подготовката на ракетната площадка Tongchang-ri, разположена на западното крайбрежие на страната. Говорител на ведомството добави, че Сеул използва разрушители, оборудвани със система за ПРО "Иджис", самолети, модерни радари и системи за наблюдение, за да следи КНДР.


Южна Корея и Япония имат опасения, че при изстрелването на ракетата могат да паднат отломки на тяхна територия, позовавайки се на предишни случаи. Представители в Сеул са изчислили, че първата степен на ракетата може да падне в района на западното крайбрежие в Южна Корея. Повече отломки могат да паднат до южнокорейския остров Jeju, а втората степен до източното крайбрежие на Филипините. Говорителят на военното министерство на Южна Корея добави, че ще изстрелят ракети, за да прихванат севернокорейската ракета или фрагменти, ако има заплаха или има потенциал да паднат на територията й. Японският военен министър заяви вчера, че е издал нареждане да се стреля по ракетата и да се мобилизира разрушител с ПВО "Иджис", и да се разположат зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" около Токио и Окинава в случай, че отломки от ракетата влязат във въздушното пространство. Южнокорейски и американски официални представители обявиха, че изстрелването на ракета от Северна Корея е заплаха за регионалната сигурност и в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи ядрени тестове и изпитания на ракети с балистични технологии. Дипломати в ООН заявиха, че разглеждат възможността за налагане на нови санкции на Северна Корея.


Вчера Пекин призова за сдържане във връзка с обявените от Пхенян планове за изстрелване на ракета. Междувременно южнокорейски правителствени източници заявиха, цитирани от агенция "Йонхап", че севернокорейците имат сателит в орбита от 2012 година, но той не работи. Друг източник заяви, че сателитът Kwangmyongsong е изгубил сигнал няколко дни след изстрелването в орбита и че е нестабилен, намиращ се на 500 километра над земята.