Извънредно положение във Флорида заради Зика

Дилма Русеф обяви борбата с комарите, преносители на заразата, за национален приоритет

Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в четири окръга заради вируса Зика. В щата са открити поне девет случая на заболяването, което се разпространява от комари. Според здравните власти във всички случи заболелите са се заразили при пътуване в страни, засегнати от вируса. Данни на Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта сочат, че в над 10 щата на САЩ са установени над 30 случая на заразяване със Зика през 2015 и 2016 година. Вчера бе съобщено за първия случай на предаване на вируса Зика по полов път в Тексас.


Междувременно президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви в специално обръщение към нацията, че борбата с комарите, преносители на заразата, трябва да стане приоритет за страната. "Няма да говоря за политика или икономика, а за здравеопазване и за необходимостта възможно най-скоро да започнем борбата. Битка, която трябва да ни обедини. Не можем да се примирим с поражение, защото победата е в нашите ръце. Ако комарите престанат да се размножават, вирусът не може да оцелее", призова Русеф. Тя потвърди, че от 13 февруари 220 000 военнослужещи ще се включват в инспекции на недвижими имоти, където може да има места за размножаване на насекомите.


Случаи на микроцефалия и анормално развитие на мозъка са наблюдавани у фетуси и новородени, чиито майки са се заразили с вируса Зика в Полинезия и Бразилия. Бразилско изследване потвърждава, че рискът от малформации у бебетата е по-голям, когато инфекцията се появи у майката през първите три месеца от бременността й.