Токът за бита си остава на фиксирани цени и след 1 юли

Портфейл

04-02-2016, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Свободният пазар на електроенергия няма да е задължителен за гражданите

Битовите потребители няма да бъдат задължени да излизат на свободния пазар на ток, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов, цитиран от в. "Стандарт". Гражданите ще могат да избират дали да сменят доставчика си, или да останат негови клиенти и да ползват определяните от КЕВР цени на защитения пазар, допълни той. Няма закон, който да ги задължи да излязат на свободния пазар, категорично заяви Иванов и допълни, че цената на регулирания няма да бъде по-висока от тези на либерализирания пазар.
Повод за коментара на доц. Иванов бяха внесените в КЕВР преди дни от трите ЕРП-ета проекти на стандартизирани товарови профили, които са първа стъпка към отварянето на пазара и за малките потребители. До април регулаторът ще одобри профилите, които пък ще служат на търговците да изготвят оферти за привличане на клиенти от цялата страна съобразно техния ежедневен начин на живот. Процесът за излизането на бита на свободния пазар в европейските страни е отнел доста години, обясни Иванов. В Чехия той продължил 6 години, като през първите 3 нито един битов потребител не е излязъл на свободния пазар, каза Иванов.
Председателят на КЕВР припомни, че днешните цени на тока са валидни до 30 юни, докогато КЕВР ще определи цените за защитения пазар за новия регулаторен период. Какви ще са те, все още е трудно да се прогнозира, заяви Иванов. Намерения за увеличения на цените може да има всякакви, важно е какви ще са решенията на КЕВР, каза председателят й. До април трябва да са готови и критериите за определяне на хората, които ще получават енергийни помощи, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.