Обама се готви за първото си посещение на джамия в САЩ

Преди седмица, той стана първият президентът, изнесъл реч в израелското посолство

Барак Обама ще посети американска джамия за първи път откакто стана президент на САЩ.

Той ще говори пред ислямската общност в Балтимор, щата Мериленд в четвъртък сутринта.

По време на седемте си години в Белия дом, Обама е посещавал джамии в други части на света, в официалните си пътувания в чужбина.

От Белият дом заявиха, че утрешното посещение има за цел да послужи като защита на религиозните свободи и като декларация срещу фанатизма.

Президентът ще "засвидетелства признателност към приноса на американските мюсюлмани към страната, ще потвърди значението на религиозната свобода в американския начин на живот, ще говори открито срещу фанатизма и ще отхвърли безразличието", се казва в официалното изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Застъпническата група „Съвет за американско-ислямски отношения“ (CAIR) съобщи, че е проследила нарастващия брой нападения срещу джамии и мюсюлмани след атентатите в Париж от ноември и стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния през декември 2015 г. В доклада си групата предупреждава, че "нивото на антимюсюлмански настроения в страната следва тенденциите във вътрешната политика на САЩ." Групата отбелязва и влиянието, което е оказал призивът на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп през декември, когато той поиска временна забрана за влизане на всички мюсюлмани в страната.

Ибрахим Хупър от CAIR заяви: "Не мисля, че някога е имало толкова високо ниво на страх и тревога сред мюсюлмано-американската общност. От известно време ние сме изтласквани назад. Може би това ще се превърне в тенденция."

Акбар Ахмед, специалист по ислямски науки в Американския университет заяви, че Обама е отлагал "буквално до последно" посещението на джамия в САЩ, но "по-добре късно, отколкото никога".

Това е последната година на Обама като президент. Преди седмица, той стана първият президентът, изнесъл реч в израелското посолство, където предупреди за нарастващия антисемитизъм.

АП припомня, че през 2010 г. Белият дом бе обвинен, че води "дезинформаторска кампания" около нарастващата увереност, че Обама е мюсюлманин. През годините се появяваха хора, които уверено твърдяха, че американският президент само се преструва на християнин, а всъщност е мюсюлманин, роден в Кения. Президентът в действителност е християнин, роден в Хавай и като доказателство показа публично акта си за раждане.