Кунева поема образованието

106 депутати бяха достатъчни да направят вицепремиера шеф на МОН

Народното събрание избра вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието и науката и освободи от поста проф. Тодор Танев. „За” гласуваха 106 депутати , „против” гласуваха 66 и „въздържал се” бяха 31. Народните представители освободиха от поста министър на образованието и науката проф. Тодор Танев. Още вчера коалиционните партньори на ГЕРБ и на Реформаторския блок в управляващата коалиция заявиха, че няма да подкрепят предложението на Кунева за образователен министър и подсказаха, че ще гласуват "въдържал се" днес. По този начин гласовете на ДПС, БСП и Атака се оказаха недостатъчни за връщане на кандидатурата.

До избирането на Меглена Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и екипа му. В мотивите си министър-председателят подчерта, че това е станало заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, като допълни, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Последният обществен скандал бе във връзка с публикуваните от МОН  проекти за нови учебни програми във II, VI и VIII, които трябва да влязат в сила от 2017/2018. Проектите предизвикаха широко обществено недоволство. Според  публикуваното на сайта на МОН, "История славянобългарска" отпада от програмата по литература за 6-ти клас. За сметка на това фигурира "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо. Произведенията на Добри Чинтулов  „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна" също отпадат от часовете по литература на шестокласниците. В понеделник от МОН обясниха на извънредна пресконференция, че се прави промяна в програмата, за да може тя да съответства на възрастта на учениците, но също и на тематиката, изучавана по другите предмети в същия етап на обучение. Така "История славянобългарска" ще се изучава в 9-ти клас, а "Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна" ще са част от програмата по музика на шестокласниците. От учебното съдържание обаче изцяло отпадат "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и "Бай Ганьо в банята". 

Промените в програмата предизвикаха вълна от недоволство сред родители и учители заради това, че значими литературни творби, формиращи у младите чувство за национална идентичност биват измествани назад в обучителния процес. След почти 3-часово заседание Изпълнителният съвет на Реформаторския блок издигна кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за образователен министър.