Порошенко: Москва инвестира много в подготовка за война с Киев

Свят

03-02-2016, 15:27

Снимка:

©ria.ru

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Иска да вбие клин между европейските държави, посочи украинският президент пред "Билд"

Рискът от открита война между Русия и Украйна е по-висок от преди година. Руският президент Владимир Путин започна "информационна война" срещу Германия. Това предупреди в интервю за германското издание "Билд" украинският президент Петро Порошенко, цитиран от нюз.бг. Порошенко, който се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в понеделник, заяви, че Русия "не е изпълнила нито една точка" от Минското споразумение, което включва прекратяване на боевете между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна. По думите му в Украйна все още има 8 хиляди руски войници с руски офицери, както и нови военни бази по границата, постоянни военни учения. Русия засилва военното си присъствие по границата с Украйна, разкри държавният глава, допълвайки, че Москва инвестира много в подготовка за война.


Във вторник Меркел призова Путин да използва влиянието си върху сепаратистите. Берлин има все по-големи подозрения, че Русия се опитва да създаде проблеми на Германия, за да отслаби позициите на Меркел, която заема твърда линия по отношение на кризата с Украйна. Германски официални представители заявиха, че Москва се надява да дестабилизира Европа и да създаде вакуум, в който да наложи своята воля. "Сега също Путин започна информационна война срещу Германия", изтъкна Порошенко. Кремъл не е коментирал обвиненията, че води подобни действия срещу Германия. Според Петро Порошенко Москва се опитва да подкопае общата европейска позиция за Украйна и санкциите. В понеделник Порошенко и Меркел се съгласиха, че санкциите срещу Русия ще останат в сила до изпълнението на Минското споразумение.
Той предупреди Европа да не става "жертва на изнудване от Путин", че без него конфликтът в Сирия не може да се разреши. "Всичко, което се случва в света, е пряко или непряко свързано с руска агресия", каза президентът на Украйна и настоя санкциите да останат в сила, допълвайки: "Русия иска да вбие клин между европейските държави, това е целта".


Порошенко коментира интервю на "Билд" с Путин, по време на което руският лидер заяви, че границите "не са важни" за него. Цитатът, който е използван в заглавието на материала, е свързван с отношението на Путин към рускоговорящите в Крим, присъединен от Русия през 2014 година. "Поздравявам журналистите за казаното от Путин. Защото до момента Путин наистина действаше по този начин, но никога не го е признавал публично", заяви Порошенко. В същото време лидерът на германския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер е на двудневно посещение в Москва, където ще се срещне с Путин. В интервю за руската медия ТАСС лидерът на баварската партия каза, че Русия е важна за разрешаването на световните проблеми – от бежанската криза до борбата с тероризма.