Проф. Константинов: За подкрепата на Кунева ще има пазарлък

Днес се очаква номинацията й за нов просветен министър да бъде гласувана от парламента

Кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието ще бъде приета, но не с убедително мнозинство. Това прогнозира математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов за Фокус. Според него тези, които ще подкрепят Кунева, ще го направят с известни договорки. "Всеки иска да изтъргува по-високо подкрепата си и това е естествено, но нека да напомня на малките политически субекти, че ако продължават да ядосват "голямото куче", да не казвам кой е той, най-накрая ще отидат на избори и малките изобщо ще отпаднат от парламента. Това трябва да им е ясно. Така че да си "налягат парцалите", както се казва, и да се стабилизират", коментира проф. Константинов. Според него в момента няма необходимост от предсрочни парламентарни избори. "Избори ще има тази година и те ще бъдат президентски. Други в момента не ни трябват, но ако се наложи, ще се направят и други. Няма страшно. Демокрацията е това. Но мисля, че е напълно излишно. Всеки да си работи в ресора, да чуят какво казват хората, защото аз имам чувството, че българските политици живеят в една стъклена кула и изобщо не виждат какво става под тях", каза още проф. Константинов. Той допълни, че не е изключено да има процедурни хватки и да не се събере кворум за провеждането на днешното заседание. Експертът коментира още, че задачата на новото ръководство на Министерството на образованието ще е да стабилизира системата.


Днес се очаква номинацията на Меглена Кунева за нов просветен министър да бъде гласувана от парламента. Вчера стана ясно, че тя може да разчита на подкрепата на ГЕРБ, част от Реформаторския блок и част от БДЦ. За сметка на това освен очакваните БСП, ДПС и "Атака" и от Патриотичния фронт се обявиха против номинацията. От АБВ също декларираха, че няма да я подкрепят, но ще решат в последния момент дали да гласуват "против" или "въздържал се". Гласуването е насрочено за 14:00 часа. Вицепремиерът Томислав Дончев ще представи в Народното събрание кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката заради пътуването на премиера за Лондон. Тя ще бъде предложена на Народното събрание и ще бъде гласувана въпреки отказа на Гражданския съвет на Реформаторския блок да утвърди кандидатурата й.


На 28 януари премиерът Бойко Борисов поиска оставката на своя просветен министър Тодор Танев след поредица от скандали, свързани с работата му на този пост. "Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане", мотивира се премиерът. Проф. Танев депозира оставката си в Министерския съвет на 1 февруари. На негово място Реформаторите предложиха вицепремиера Меглена Кунева. Нейната номинация обаче не срещна пълна подкрепа в редиците на коалицията. Петима депутати от Гражданския съвет на РБ заявиха, че ще се въздържат при гласуването.