Домашната ракия убива над 500 души за година

Общество

03-02-2016, 06:47

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жертвите на казаните са повече от тези, пострадали в катастрофи

Стотици кампании от години алармират "Не карай пил", "Намали скоростта". Надали има човек в България, който да не е запознат с рисковете от неправилно шофиране и стряскащите статистики в следствие пътни инциденти. Никой обаче не е предполагал дори, че има и друг бич за народа ни и той се казва - домашна ракия. Над 6а000 души годишно са жертвите на ракията, която купуваме като домашна, а над 500 от тях умират. Предвид, че множество от случаите на внезапно починали от отровна домашна ракия  дори не се вписват като отравяне, а като инфаркт или инсулт. 
то може да предположим, че консумацията на това питие, за което ние милеем, е в пъти по-опасно от рискованото шофиране при лоши метеорологични условия, например.
Нелегалната ракия е буквално навсякъде - на пазара, по пътя, в магазина, в кръчмата и дори на масата на гостоприемни приятели, коментира за предаването "Още от деня" по БНТ, председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той предупреждава, че домашна ракия е тази, която ние собственоръчно сме изварили в собствен казан или специализиран обект за дестилиране, казанджийница, на която заплащаме за извършената услуга. Според Радев има неразбиране на проблема - казаните са създадени, за да изваряват домашната ракия на своите клиенти, с тяхна собствена суровина и по техните критерии. Тогава клиентът носи сам отговорност, защото е избрал да плати за услугата. По закон имаме право на 30 литра годишно, като за тях заплащаме и минимален акциз в определен от държавата размер.
Всичко, което купуваме като "домашна" ракия, е такова само по етикет. Тези казани продават останалата от клиентите при изваряване шльоковица, изваряват отделно нова такава и въртят сериозен и неконтролиран
бизнес със здравето и живота на хората
Казанджиите съзнателно и с цел печалба не спазват задължителни за безопасността на хората техники за изваряване, като изхвърляне на отровните първа и последна фракция, в които се съдържат смъртоносните метанол и висши алкохоли, които погубиха над 7 души само за три седмици.
Употребата на различен от стандартизирания у нас алкохол, крие риск от отравяне на всяка наша клетка, изменяне на генетичната информация и дори стерилитет. Според експертите най-чести и големи са последствията върху централната нервна система, но отровният алкохол реално засяга всеки орган. Поразени са зрението, стомахът, черният дроб, ендокринната и половата система дори. Стига се и до смъртни случаи, често дори и след изпиването на 30 грама алкохол, ако в него има високо съдържание на метилов спирт или други отровни висши алкохоли.
Причини за смъртоносното действие на нелегалната ракия са няколко. Първо е лошото качество на суровината, като изгнили плодове, вложени заедно с костилките, ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Дори няколко грама от цианидната киселина, която се отделя от костилките при варене, примесена с метанол и висши алкохоли, са смъртоносни. Премахването на костилките обаче е много пипкав момент, който би оскъпил ракията и нелегалните казанджии не го правят. Най-често тази "домашна" ракия се произвежда в самоделни казани, чиято поддръжка включва спойка със силно токсични метали, лепила, хигиенни материали. Те нямат дори част от нужната система за отделяне на метиловия спирт от ферментационните алкохоли, които в комбинация имат тежко невротоксично действие. За да се постигне вкус и цвят се добавят евтини овкусители, бои и химикали.