Ще включим и Брюксел за кризата по гръцката граница ако трябва

Политика

02-02-2016, 16:35

Снимка:

frognews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обяви Даниел Митов след срещата на представители на държавите от ПСЮИЕ

На предстоящата неформална среща на външните министри на ЕС в Амстердам ще бъде представена общата позиция на страните от ПСЮИЕ за миграционната криза. Това заяви българският външен министър Даниел Митов след срещата на представители на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предаде БГНЕС. Общата декларация ще има акцент върху строгия контрол на външните граници на ЕС, изпълнението на постигнатите договорености с трети страни, както и мобилизация на всички усилия и механизми за диалог с други държави, особено такива, от които идва миграционния поток, допълни министърът. Той заяви също, че е необходим диалог най-вече със страните, от които идват икономическите мигранти, за да може да се постигне ефективна реадмисия на тези хора. В декларацията на ПСЮЕ се посочва още, че единствено общ подход, търсещ дълготрайно решение на мигрантската криза, ще има позитивен и конкретен ефект.


По отношение на блокадата на българската граница с Гърция от протестиращи фермери Митов заяви, че българският посланик в Атина е провел срещи с всички хора, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията. Той също така допълни, че министерството подготвя и съответната комуникация, за да се поиска при необходимост и намесата на Брюксел. Министър допълни още, че днес се е провела и среща между министъра на транспорта Ивайло Московски и гръцкия посланик в България.


Митов също така коментира и темата за българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Той заяви, че освен МВнР има и други по-важни институции, които трябва да кажат своята дума, преди да бъде изпратено писмото с номинация за кандидат. Министърът също така отбеляза, че все още има достатъчно време за представяне на такава кандидатура и тя трябва да бъде оповестена в момент, който ще е най-подходящ за нейния успех. На пресконференцията, освен министър Митов, присъстваха и останалите двама членове на "Тройката" на председателстващите процеса за сътрудничество – албанският външен министър Дитмир Бушати и хърватският заместник-министър на външните работи Желько Купрешак.


Министър Бушати заяви, че настоящата бежанска криза трябва да се превърне във възможност за страните да заздравят своите общества. Представителят на следващото председателство на ПСЮИЕ Желько Купрешак представи целите на хърватското председателство, които включват солидарност, свързаност, засилване на политическия диалог и синергия в областта на енергетиката. Новото правителство в Загреб ще продължи да работи интензивно в посока подкрепа на всички държави от ПСЮИЕ и държави съседки в техния предприсъединителен процес и техните усилия за постигане на необходимите нива за пълноправно членство, посочи той. Ще продължим да подкрепяме държавите като Македония, Косово, Сърбия, Албания, Турция в някои аспекти, Босна и Херцеговина, допълни още Купрешак.