Петият турнир на Скаут лигата ще се проведе в залата на НСА

Състезанието ще се състои от 5 до 7 февруари

Петият, пореден турнир от новия проект на БФВ - Скаут лигата по волейбол на България, която обхваща момичета, родени 2002/2003 година ще се проведе на 5, 6 и 7 февруари 2016 (петък-неделя). Турнирът ще бъде в София, като залата на Национална Спортна Академия (НСА) в Студентски град е домакин на надпреварата.

Припомняме, че Скаут лигата е пилотна програма за развитие на подрастващите във волейбола, като БФВ поема изцяло разходите по организацията на веригата турнири, а участниците получиха безплатна екипировка, която е в едни и същи цветове - златисто и черно за всички. Стартът на Скаут Лигата бе даден през октомври 2015 с първият от верига турнири, с участието на шест отбора – столичните ЦСКА, Славия Левски, "Звезди 94", "Локомотив 1929" и Марица (Пловдив). Впоследствие, поради огромния интерес, който проектът генерира сред родните клубове, бяха направени квалификации и в други региони. За четвъртия турнир настъпи промяна, като участващите отбори вече бяха осем, а Казанлък Волей и Арда (Кърджали) допълниха надпреварата.

За петия турнир се включват два нови клуба – ЦПВК (София) и Божур Волей (Божурище), които заеха първите две места в квалификацията в регион Витоша. Тимът на Марица пропуска турнира поради зимна подготовка със спортното училище. На мястото на пловдивските волейблистки се включва Казанлък Волей.


Осемте участници в петия турнир: ЦСКА, Славия, Левски "Звезди 94" (София), "Локомотив 1929" (София), "ЦПВК" (София), "Божур Волей" (Божурище) и "Казанлък Волей" (Казанлък)

 Освен в участниците да този турнир ще има и друга промяна, като ще се играят по два мача едновременно. Залата на НСА е обширна, като пространството позволява да има две отделни игрища. Така турнирът ще стане още по-компактен, а състезателките ще се почувстват част от една истинска общност.