Гражданският съвет на РБ не подкрепя Кунева за министър на образованието

Политика

02-02-2016, 05:56

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От партията и възразяват, че съветът не бил легитимен

Гражданският съвет на Реформаторския блок е решил единодушно - нито един от петимата му депутати няма да подкрепи Меглена Кунева за министър на образованието в сряда, пише в. "24 часа".
В позицията спрямо вицепремиера и лидер на ДБГ, която нито веднъж не е назована поименно, се казва, че депутатите от ГС ще гласуват "въздържал се" за всеки кандидат, непредставил концепция. Оценява се високо постигнатото досега от министъра в оставка проф. Тодор Танев. И се отчита, че Кунева не е издигната съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидати за изборни длъжности, приети от Реформаторския блок.
На заседанието не са присъствали Станислав Иванов, който като председател на групата за приятелство на Народното събрание с Аржентина замина като част от делегацията на президента Росен Плевнелиев за Латинска Америка, и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск. И двамата обаче са одобрили всяка дума от декларацията, приета тази вечер от Гражданския съвет, която им е била прочетена лично от Гроздан Караджов.
"Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ - подчертаваме, на нито едни от тях", реагираха от пресофиса на "Движение България на гражданите" (ДБГ).
И разясниха процедурата: "Политическият орган, който може да обсъжда кандидатури за позиции, е Изпълнителният съвет на Блока. Номинациите на министри подлежат на обсъждане в парламентарната група, като в случай, че не се стигне до общо решение, всеки от народните представители гласува по съвест."
Според коалиционното споразумение ГЕРБ-РБ при оставка на министър, посочилата го политическа сила, т.е. Реформаторският блок, а не парламентарната му група, излъчва нов кандидат и го предлага на премиера. Политическата сила РБ излъчи номинация с единодушие и я предложи. Така че РБ е спазил стриктно процедурата и е действал коректно, изтъкват още от ДБГ.
И заключават, че "събирането тази вечер не е легитимно заседание на Гражданския съвет, не само защото мандатът му е изтекъл, на и защото не са поканени всички негови членове от списъчния състав - партийни и непартийни представители." Което пък изключва възможността личните мнения на присъствалите на събирането да се представят за решения на Гражданския съвет на РБ, следователно не обвързват политическата сила Реформаторски блок, категорични са в ДБГ.