Министър Танев не пожела да направи структурни промени

Политика

01-02-2016, 10:26

Снимка:

cross.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Каза Янка Такева и настоя, че ако някои експерти останат, нищо в МОН няма да се промени

Министърът на образованието в оставка проф. Тодор Танев не пожела да направи структурни промени в Министерството на образованието и науката. Коментарът направи пред бТВ шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Вероятно не пожела, защото зад един човек в министерството стоят една дузина депутати и лобисти. Ако тези експерти останат, който и министър да дойде, нищо няма да се промени, заяви Такева. Министрите им се доверява, защото това са хора с голям опит и стаж, убедена е Янка Такева. Тя добави, че така те се хващат на въдицата на експертите. "Те не отчитат изобщо външните фактори. Никой не може да заличи родовата памет. В момента прокарват една по-опасна идея - за опростачаване на хората. Сега новите знания са сведени на 40%, а затвърждаването на 60%. Децата няма да знаят нашите възрожденци", изрази опасението си тя.


Синдикалистката каза, че няколко пъти през тази година, когато министерства министър Танев, е разговаряла с него, че трябва да направи малки промени е екипа си. Но това не се случило. По думите й няколко души си тръгнали от министерството и отишли да работят в издателства, където си "били постлали". На въпрос дали подкрепя Меглена Кунева за нов образователен министър, Такева каза: "Нека първо да видим как работи и след това ще говорим".


Днес Гражданският съвет към Реформаторския блок се събира на заседание, на което трябва да се произнесе окончателно дали подкрепя предложението Меглена Кунева да стане образователен министър. Във вторник ще заседава и парламентарната група. Самият проф. Танев вчера потвърди, че ще подаде оставка в първия удобен момент, но "не подкрепя особено" посочената за негов приемник - Меглена Кунева. Танев ще бъде назначен за съветник на премиера, стана ясно от изявление на министър-председателя. "На министър Танев му предложих и се договорихме той да продължи да работи като мой съветник в кабинета", разкри Борисов. Танев обясни, че е за няколко месеца, докато изведе до край големи проекти, върху които работи. Борисов поясни, че ще изчака още няколко дни Реформаторите, за да приключат окончателно с преговорите и да има единна кандидатура за мястото на проф. Танев, която ГЕРБ и РБ да внесат в парламента. "Аз не искам да се меся, защото ми трябва единен, силен Реформаторски блок, какъвто е и ГЕРБ в момента, за да имаме стабилно управление", коментира още Борисов.