"Шпигел": Пеевски привлече вниманието и на Брюксел

Новините

01-02-2016, 08:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В статията се проследява добре известният възход на депутата от ДПС

Онлайн изданието на германското сп. "Шпигел" излезе с обширна публикация под заглавие "Българският политик Пеевски: айсбергът на корупцията". Автор на материала е Франк Щир. "Кариерата на Пеевски в последните 15 г. е показателна за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Във всички случаи тя обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на ЕС за преборването на корупцията и престъпността", отбелязва авторитетната медия. Повод да се заинтересува от Пеевски са интензивните покупки на големи предприятия в последните месеци.

В статията се проследява добре известният възход на депутата от ДПС. "Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел", пише "Шпигел". Описани са връзките на Пеевски с Ахмед Доган, наречен негов политически баща, както и със собственика на КТБ Цветан Василев. "Преди да банкрутира, Василев купуваше предприятие след предприятие, сега Делян Пеевски върви по стъпките му. След като през август 2015 г. майка му го направи собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той бързо напазарува една телевизия, две цигарени фабрики, тв сграда, фабрика за торф и верига за електроника," изрежда изданието. То припомня, че от години Пеевски се придвижва из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили, но пред Сметната палата е обявил само "една къщичка, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и "Опел", купен на старо за 500 евро". В същото време главният прокурор Сотир Цацаров не вижда причина за проверка, пише "Шпигел" и отбелязва, че сега Европейската комисия има няколко въпроса към Пеевски.

Делян Пеевски ше бъде разпитан заради твърденията на уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщи през уикенда главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова тв. "Ще бъдат проверени думите й, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища, а може би и за ръководители на прокуратурата при Делян Пеевски. И двамата ще бъдат разпитани като свидетели", заяви Цацаров. Самият депутат използва думите му като повод да заяви пред ПИК, че няма никакво влияние върху прокуратурата и цялата съдебна система.