Турските пилоти вече сами решават кога да стрелят по чужд самолет

Свят

01-02-2016, 06:51

Снимка:

news.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

САЩ следят събитията и могат да потвърдят нарушаването на турското въздушно пространство

В турската бойна авиация е обявена предпоследната "оранжева" степен на бойна готовност след съобщенията за втори инцидент с навлизане на руски изтребител-бомбардировач в турското въздушно пространство, съобщи Анадолската информационна агенция.
Това означава, че пилотите на патрулиращите самолети получават разрешение да откриват огън по нарушител по собствена преценка, а не след докладване на ситуацията на командването и искане на одобрение за стрелба.
Руското министерство на отбраната отрича да е имало нарушение в турското небе от негов самолет на 29 януари, за което бе връчена и протестна нота на руския посланик в Анкара. Това е голословна пропаганда, твърди Москва, но представителят на Пентагона Майк Райт, цитиран от РИА "Новости", казва, че САЩ следят събитията и могат да потвърдят нарушаването на турското въздушно пространство.
В турската военна авиация има система от 4 степени на тревога - бяла, жълта, оранжева и червена. Оранжевата означава, че има опасност от конфликт и пилотите трябва да са в готовност да отблъснат атака. Червената степен се задейства, когато има голяма вероятност от избухване на война. Източник на Анадолската агенция от военните среди обяснява, че повишаването на готовността означава, че Турция е "напълно готово за всичко" и пилотите ѝ ще реагират веднага.