Спасиха бебе с уникална операция в утробата

Общество

01-02-2016, 06:24

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нероденото бебе имало голям излив в белите дробове

Бебе, което е било в много тежко състояние поради голям излив в белите дробове, е било оперирано вътреутробно в 26-а гестационна седмица в частна болница в София, съобщиха оттам. След успешната манипулация Християна е родена предсрочно, но в много добро състояние на 17 декември 2015 г.
“Проблемът на бебето бе забелязан от лекарка, която води женска консултация. То беше събрало много вода в плеврите и кожата и вече имаше сърдечна недостатъчност. Нямаше друг шанс, освен да направим дренаж в белия дроб”, обясни д-р Кристина Чачева, специалист по фетална медицина, цитирана от в. "24 часа".
На д-р Чачева помагала д-р Марина Михова, също специалист по фетална медицина. Тя осигурявала ултразвуковия контрол за манипулацията.
Ако се предприеме оперативно раждане в такъв ранен етап от бременността, бебето трябва да има много здраво сърце, за да понесе натоварването и да оцелее. В случая това не било решение.
Първият опит за дренаж бил неуспешен, тъй като момиченцето много бързо извадило дрена.
“Да, бебетата могат да правят такива неща вътреутробно. Втория път обаче го поставихме така, че то да не може да го достигне, и задържахме бременността още 4,5-5 седмици”, разказва д-р Чачева.
Междувременно се получил т. нар. Синдром на огледалото - при плод с плеврален излив и майката започва да събира вода основно в съдавота система и развива състояние, подобно на прееклампсия. Имало риск да се наложи ранно оперативно раждане, ако нейното състояние не се подобри.
След повече от месец жената дошла, защото изтекли водите. Бебето вече било в значително по-добро състояние и без излив.
Това е вторият случай на вътреутробно дрениране на белите дробове при хидропс на д-р Чачева в болница “Надежда”. Хидропс е състояние на плода, при което по различни причини се излива и натрупва течност в различни органи. Ако за едно бебе се знае, че има анемия в ранен етап от бременността например, може да се очаква хидропс в по-късен етап. При Християна нямало анемия, нито вирусна инфекция - друга причина за хидропс, а смущения в лимфния оток. Момиченцето е изписано и вече е при родителите си в Симитли.
При първия случай през април бебето било с много по-тежък хидропс. При него процедурата също е успешна, момиченцето е спасено. То било родено недоносено, после 6 пъти правило изливи след раждането, докато се преодолее състоянието. Днес то е добре, живее в Бургас.
Д-р Кристина Чачева е завършила и специализирала в Германия. Имала добра практика, когато д-р Георги Стаменов, основател на болницата, я кани да се присъедини към екипа. Специализация в Германия има и д-р Михова.
“Такива операции сме гледали по конгреси в чужбина и аз винаги съм си мислила, че мога да бъде зрител, а не участник”, коментира пред Би Ти Ви д-р Марина Михова.
Беше ме страх за детето, но като казаха, че ще оживее, повярвах, разказа пред телевизията майката на Християна Йорданка Михайлова.
Родителите нямат възможност да поемат разходите за операцията и д-р Чачева се отказва от хонорара си.