В „Нощта на шампионите“ ММС и БСТ наградиха най-добрите спортисти и треньори за 2015 г.

Министър Красен Кралев връчи почетния знак „Венец на победителя“ на именити български спортисти

Премии на стойност 200 000 лева, осигурени от Българския спортен тотализатор, получиха най-добрите спортисти и треньори за 2015 година на церемонията на Министерството на младежта и спорта - „Нощта на шампионите“. 

Наградите бяха в шест категории. „Спортист на България за 2015 г.“ стана лекоатлетката Габриела Петрова, която получи парична награда на стойност 50 000 лева. Нейният треньор Атанас Атанасов взе символичен чек за 10 000 лв. В категорията „Отбор на България“ паричната премия от 50 000 лв. от БСТ получи мъжкият волейболен отбор, със същата сума беше награден и „Треньор на България“ – Пламен Константинов. В категорията „Спортист с увреждания на България“ с 10 000 лв. беше награден Ружди Ружди, а неговият личен треньор Радостин Тодоров получи чек за 5 000 лв. На церемонията бяха дадени парични премии и за млади спортисти във възраст до 14 и до 23 години и техните треньори. Адриан Андреев и неговата майка Мариана Савова получиха по 5 000 лв. от БСТ в категорията „Млад спортист на България до 14 години“, а Даниел Асенов и треньорът му Димитър Мутафов взеха парични премии съответно от 10 000 и 5 000 лв. в категорията „Млад спортист на България до 23 години“.

„Благодаря Ви за това, че дадохте всичко от себе си, за да прославите родината. Всички се гордеем с Вашите постижения, защото всеки Ваш успех е и успех за България“, се обърна към наградените спористи по време на церемонията министър Красен Кралев. 

Министърът посочи, че тази година за първи път в награждаването са включени и млади спортисти. „Това, разбира се, не е случайно, защото цялата ни дейност с колегите ми от Министерството на младежта и спорта в последната година е насочена към младите - младите спортисти и към младите хора на България, които да приобщим към спорта. Настоящата 2016 г. е важна, олимпийска година и аз вярвам, че в следващата „Нощ на шампионите“ ще имаме удоволствието да наградим медалисти от Рио де Жанейро,“ добави Кралев.

„За Българския спортен тотализатор е мисия да подпомага българския спорт и прави това успешно вече 59-а година. Усилията на екипа ни са насочени към развитието на игрите, които предлагаме на нашите участници, а тяхното включване в тези игри прави възможно осигуряването на средства за българския спорт“, каза на церемонията изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов.

Символичните чекове със сумите от БСТ бяха връчени от  председателя на БОК Стефка Костадинова, генералния директор на БНТ Вяра Анкова, Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет, изпълнителния директор на БСТ Дамян Дамянов и проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА „Васил Левски“. 

На събитието, организирано от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор, министър Кралев връчи новоучредения почетен знак „Венец на победителя“ на петима именити български спортисти, треньори и деятели. „Венец на победителя“ получиха Стефка Костадинова, Любомир Ганев, Димитър Пенев, Валентин Златев и Христо Марков.

Стефка Костадинова пожела бъдещи победи на българските спортисти, за да има повече носители на „Венец на победителя“. 

„Волейболът ме направи това, което съм. За мен ще бъде радост да съм до спортистите и да помагам и в бъдеще“, каза волейболната легенда Любо Ганев при удостояването му с почетния знак.

„Благодаря на министъра за отличието, надявам се, че и в бъдеще ще имаме много спортисти от всички спортове, достойни за него“, каза треньор № 1 на 20 в. Димитър Пенев.

„Приемам наградата като знак за уважение към спортистите от баскетболните и волейболните ни отбори“, каза Валентин Златев. „Трябва да върнем българските деца на стадионите и пистите и чак тогава, ние, спортните клубове ще направим от тях професионални спортисти и ще върнем спортната слава на България“, добави той.

Олимпийският шампион Христо Марков пожела на българските спортисти успех на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

„Венец на победителя“ е най-високото държавно отличие в сферата на спорта, с което ще бъдат удостоявани заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт.      

Двете легенди на българската борба Боян Радев и Валентин Йорданов бяха отличени с новия почетен знак от министър Кралев по-рано през деня по време на турнира „Дан Колов – Никола Петров“.