Сиярто: Да помогнем на Македония и България като спрем нелегалната миграция

Свят

30-01-2016, 11:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Външният министър на Унгария смята, че Гърция трябва да понесе отговорност за неспазване на задълженията по общия договор

„Длъжни сме да спрем неконтролираната миграция. Ако Гърция не е в състояние да изпълни своите задължения трябва да създадем нова защитна линия, в която да бъдат включени България и Македония”. Това каза унгарският министър на външните работи Петер Сиярто по време на срещата си със своя румънски колега в Букурещ Лазар Команеску, съобщава БГНЕС.
„С цялото ми уважение към Гърция, но ако някой не изпълнява задълженията си от общия договор, тогава трябва да има последствия, защото това поставя под риск от разпад цялата ни общност”, каза Сиярто.
Според него, „много сериозно трябва да анализираме всички сценарии за южната граница на Шенген и преместването ѝ на северната граница на Гърция”.
Унгарският министър изрази надеждата, че властите в Румъния са в състояние да защитят собствените си граници и никога няма да се наложи на Унгария да вдига ограда по нейната граница.
„Може ли някой да ми каже, ако на ден при вас идват 8-10 000 нелегални емигранти по няколко стотин километра дългата Ви граница, кой е в състояние да изпълнява задълженията си съгласно споразумението от Шенген без физически прегради?” Попита Петер Сиярто.