ВиК фирмите масово поискаха по-високи цени на водата

Най-доброто от печата

30-01-2016, 09:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Бургас поскъпването може да е с 14.5%, а в Смолян - с 32 %

ВиК дружествата масово искат да вдигнат тарифите си. По-високите цени са заложени в бизнес плановете на дружествата, представени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Промените варират в широки граници, като "Софийска вода" е с предложено повишение над 20%. За бургазлии се готви скок от 14.5%, а в Ямбол може да се разминат с под 3% поскъпване. В Смолян, в зависимост от метода за доставка, цената ще се вдигне с между 10 и 32%, предвижда ВиК операторът.
Мотивите за поскъпването на водата са обичайните - тарифите отдавна не били актуализирани и не били променяни от години. В същото време потребителите на много места са недоволни от мътилката и химическите коктейли, които текат от чешмите. Наскоро "Асоциация Активни потребители" публикува проучване, според което има населени места, които пият вода, замърсена с олово, с хлор и дори с фекалии.
Макар че КЕВР е одобрила бизнес плановете с прогнозите на ВиК фирмите, това не означава, че тя автоматично е приела ценовите разчети. Тарифите ще са тема на бъдещи заседания, а преди това ще има обществено обсъждане. Повече яснота ще има след няколко месеца, защото крайният срок за ВиК дружествата да подадат заявленията си за новите цени е до юни, обясни наскоро шефът на регулатора Иван Иванов. С поредни законови поправки тарифите за водата могат да се променят веднъж годишно, считано от 1 януари тази година. Преди ВиК-тата можеха да коригират цените на 4 години.
На този етап водният оператор в Бургас прогнозира необходимост да повиши цената на услугите си с 14.5% - от 1.10 лева за кубик без ДДС на 1.26 лева. За варненци се очертава 9% поскъпване, за Русе и Плевен - 8.3 - 8.4%, за Пазарджик - 5.9%. Нови цени на водата са заложили и дружествата в Сливен, Ямбол, Разград, Перник, Смолян и Хасково. В Ямбол ВиК операторът предвижда скромен ръст от 3.3% - от 1.52 на 1.57 лева за куб. метър. В Разград "Водоснабдяване-Дунав" настоява за увеличение на доставяната питейна вода от 7.07%, с което цената ще мине два лева (2.12 лв.). В Перник ВиК дружеството иска кубикът вода да бъде 1.15 лв., вместо досегашните 1.10 лева. Парадоксално, но ВиК-Добрич, където се подава най-скъпата вода у нас - 2.01 лв., не е поискал увеличение засега.
Предложенията на водните оператори идват на фона на обявения неотдавна от регулаторната комисия нов праг на "социална поносимост" на цените - 5 лв. за кубик вода за страната, а за София, където доходите са по-високи - 5.50 лева.
ПОД ВЪПРОС
След като през седмицата стана ясно, че "Софийска вода" залага сериозно поскъпване, кметът Йорданка Фандъкова заяви, че е поискала от КЕВР цялостна проверка на ВиК оператора, "за да е ясно на всички какви са инвестициите, кое се включва в цената на водата и едва тогава да се коментира тази тема". От комисията потвърдиха пред в. "Сега", че са получили писмо от градската управа за исканата проверка. Допълнително експертите на регулатора и на общината ще уточнят обхвата на проверката.
ОТВЪД НОРМИТЕ
Показателите на водата понякога се отклоняват от нормите, като най-вече става въпрос за нитрати над допустимите нива. В бизнес плана на ВиК-Благоевград например се посочва, че през 2014 г. около 50% от водоизточниците са дали отклонения в качеството. В Стара Загора се оплакват от нитрати над нормата в т.нар. "сурова вода". Става дума основно за с. Михайлово, Братя Кунчеви, Подслон, Горно Белево, Павел баня и др. Това е резултат от безконтролното използване на изкуствени торове, се посочва в документа. От подобни проблеми страдат и шуменци, а в Ловеч се оплакват и от "неприемлива мътност". През летните месеци там са отчетени единични случаи, при които замърсеността на питейната вода варира от 84 до 130 мг/л, при норма от 50 мг/л.