Разпитват Пеевски заради твърденията на Ченалова /обновена/

Политика

30-01-2016, 08:57

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цацаров: "Подкрепям становището на ВСС да не подава оставка"

Делян Пеевски ще бъде разпитван заради твърденията на скандалната съдийка Румяна Ченалова, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия. Обвинител номер едно запита защо Румяна Ченалова е толкова словоохотлива пред всички медии, а когато трябва, това което каже да бъде записано в протокол за разпит, единствените й думи са „Не знам” и „Не помня”.
Според него, SMS-скандалът във Висшия съдебен съвет е „абсолютно измислен”.
Във връзка с казуса КТБ той заяви също, че екстрадицията на Цветан Василев се бави необосновано дълго.
Сотир Цацаров съобщи още, че прокурорът, който разследваше кмета на Галиче Ценко Чоков, е оттеглен, след като публично известни станаха връзките между синовете на двамата.

Подкрепям становището на ВСС да не подават оставка, това е и юридическо невъзможно. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в предаването „Събуди се” по НТВ във връзка с искането за саморазпускане на ВСС. „Тези решения се вземат, когато се раждат конституционните норми или се приемат. Можеш да го поискаш година-две , но месец след това съветът, който си закрепил, да му искаш оставката - някак си ми бяга логиката. Независимо от всички укори, струпващи се срещу ВСС, подкрепям становището им да не подадат оставка. Това и юридически не е невъзможно”, каза Сотир Цацаров и уточни, че няма саморазпускане на такъв орган, а индивидуални оставки. „Видях само един, който не подкрепи декларацията на ВСС, но и той не си подаде оставката”, добави Цацаров. Във връзка с „Яневагейт” Цацаров коментира: „Имате записи, които са между обвиняема и подсъдима. Имате записи, които са пуснати в сайт, за който това е нормална практика със смехотворното твърдение, че някой анонимно ги е пуснал. Кой е създал тази платформа? Има и записи, които са пуснати услужливо, според съответната конюнктура. По думите му, има експертиза и тя е, че върху записите има следи от манипулация. „Записите не са СРС, те са манипулация, която определени сили, част от които играят активно в политическия спектър, използват да дестабилизират ситуацията”, обясни Цацаров. Той обясни, че съдия Владимира Янева не е обвинена по заповед на премиера. „Това го казах и на проверката на етичната комисия. Защо удобната тема са записите, а неудобната тема е искането на ЕК за моето оттегляне, което се оказа несъществуващо?”, попита Сотир Цацаров. Главният прокурор уточни, че Христо Иванов в качеството си на министър е съобщил за исканата му от ЕК оставка пред ВСС. „Едно не бяха изчислили, че ЕК ще реагира до час и половина”, каза Цацаров.