Н. Радулов: Едва 30% от престъпленията у нас се разкриват

Общество

30-01-2016, 08:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За 2015-а г. са регистрирани 119 000 престъпления

Само регистрираните престъпления в България през 2015 г. са 119 хил., като броят на извършените е много по-голям. Това заяви бившият главен секретар на МВР Николай Радулов в ефира на Bulgaria ON AIR.
"Според статистиката поне 30% се разкриват, но моето мнение е, че техният процент е дори 50", допълни той. Според него и според зам.-председателят на Българската психиатрична асоциация д-р Емил Грашнов през последните години има тенденция да нарастват видимите престъпления у нас.
Чести са случаите на кражба и палежи на автомобили. "От лятото на 2011 г. всяка нощ имаме по няколко палежа на автомобили и тези случаи не се разкриват", поясни Радулов. Проявата на агресия е част от човешката природа, припомни психологът и добави, че за да се ограничат тези прояви възпитанието трябва да започне още в семейството и училището, в най-ранна възраст. В противен случаи този насилнически модел на поведение ще се предава и на следващите поколения.
Купуването и използването на оръжия за самозащита трябва да бъде уредено с нормативни актове, коментира д-р Грашнов. Той настоя, че лицата, които притежават боксове, палки или други подобни оръжия трябва да бъдат санкционирани от закона. В момента продажбата на тези артикули е свободна.
"Престъпленията у нас ще спрат, когато има възмездие - заловен и наказан извършител", категоричен беше Радулов. По думите му престъпления като вчерашното в Надежда са от "харесваните убийства, харесвани от статистиката, защото са разкрити". Според д-р Грашнов в България няма единна база данни на лицата с психични разстройства, което значително би улеснило предотвратяването на случаите на внезапна агресия.