Изпълнителният съвет на РБ ще реши кандидатурата за МОН, натърти Москов

Политика

29-01-2016, 16:07

Снимка:

©Сергей Антонов

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът поиска оставката на просветния министър

Смяната на министри е технология за изпълнение на правителствена програма, припомни Бъчварова

Моля, за кандидатури от името на Реформаторския блок, да не се говори. За това призова медиите министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС. Органът, който може да вземе решения дали РБ ще номинира кандидатура за образователен министър и коя да бъде тя, се нарича Изпълнителен съвет, който ще се събере днес следобед, уточни Москов. Той заяви, че не може да коментира чие име е обсъждано в неофициален консултативен формат вътре в рамките на блока. Петър Москов отрече твърденията, че премиерът Бойко Борисов е предложил вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието.

 

"Леко ми омръзва да слушам кой какво е разбрал", каза Москов и повтори, че днес ще се вземе решение в рамките на РБ за избора на нов министър, а дотогава "кой какво бил казал и кое как се чуло", нямало значение. Москов обясни, че колкото време е нужно на Изпълнителния съвет да номинира някого или не за нов министър, толкова ще продължи процесът.

Относно искания вот не недоверие, който опозицията смята да внесе на тема здравеопазване, Москов заяви: "Цялото това нещо е част от дългомесечната пропагандна война, чиято цел е да се докаже, че десноцентристката коалиция между ГЕРБ и РБ не е добър вариант и да се отвори парадната врата за широка коалиция, тип Германия, или за великия вход Господен в Йерусалим на ДПС - през парадната врата, както твърдяха те".


Изчакваме кандидатура за нов министър на образованието, зад която Реформаторският блок да се обедини. Това коментира и вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Запитана как се взе решението за оставката на Тодор Танев, тя поясни, че това е право на премиера, което е записано в коалиционното споразумение. Премиерът е преценил така, говорил е с различни хора и е поискал оставката по повод промяната на учебните планове, добави Бъчварова. Тя поясни, че в коалиционното споразумение е записано, че премиерът има правото да освобождава министри, а при назначаването на нов министър, трябва да го съгласува с коалиционния партньор.


"Ако коалиционният партньор не излъчи представител, премиерът има право да избере кого да назначи. Това е негово правило, ако някой не го е прочел - жалко за него", каза вътрешният министър. Запитана дали одобрява начина, по който премиерът поиска оставката на Танев, Бъчварова заяви, че е бил правилен и го одобрява. Позицията на ГЕРБ към момента била, че разчита на РБ да предложи кандидатура за нов просветен министър, зад която обаче всички те да бъдат обединени.


Относно евентуална кандидатура на Меглена Кунева за нов просветен министър и дали ще съумява да съчетава двата ресора, Бъчварова заяви, че съдейки по себе си - може. "Трудно е, много е трудно, но има такава възможност. Няма причин да смятам, че Кунева е неприемлива кандидатура, напротив, но е много важно зад тази кандидатура да стои целият РБ", заяви силовият министър и добави, че не е решение само на една партия, а на целия блок да излъчи кандидат.


Бъчварова поясни, че целите на ГЕРБ и РБ са за цял мандат и вървят напред, а правителството имало много добри резултати. Относно това какъв сигнал е смяната на трима министри от кабинета досега, Бъчварова посочи, че дори и ремонт на половината министри - не се отразява на стабилността. "Абсолютно нормално е да има такива смени. През първия мандат Борисов каза, че ще сменя министри при всяко едно съмнение за начина, по който се справят със задачите си. Това е негов стил. Смяната на министри е политическа технология, която гарантира изпълнението на програмата на правителството", каза още Бъчварова.