Орбан: Не е справедливо, че Брюксел не признава резултатите ви

С каквото сте се ангажирали го спазвате, посочи унгарският премиер след среща с Бойко Борисов

Срещу България има двуяки мерки. Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите ви и не иска да влезете в Шенген. Не е справедливо, че от вас се изискват допълнителни неща. При тази бежанска криза България е с най-добрите резултати. Това е стрес тест за всички държави, които са по маршрута на бежанците и България се справя много добре. С каквото сте се ангажирали го спазвате. Ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи на България членство в Шенген. Друг е въпросът, дали вие ще приемете да влезете в институция, която вече умира. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "24 часа" след среща с министър председателя Бойко Борисов в Министерски съвет.


Според Орбан, ако досега проблемът с бежанците се е смятал за икономически и културен въпрос, той вече е станал въпрос на сигурност. "Терористичната заплаха се увеличава, общественият ред се влошава, вероятно това което сега ще кажа няма да го предадат в някои страни, но европейците са застрашени, особено по-слабите и жените. А всеки политик е избран да защитава своите граждани. Сега не говорим за защита на принципи, а за защита на хора. Не знам тук каква е културата, но в Унгария от три годишни ни учат, че ако някой направи нещо лошо на момиче, то трябва да бъде защитено", каза Орбан. Той покани Борисов да участва на 15 февруари в Прага на форум на страните от Вишеградската четворка и заедно да обсъдят общи предложения и сътрудничество.


Борисов пък отново заяви позицията на България, че външните граници на ЕС трябва да бъдат затворени, докато не бъдат устроени няколкото милиона бежанци, които са вече в Европа. "Надявам се на срещите, които предстоят да бъдем и по-честни към самите мигранти, защото е много по-коректно да кажем, че Европа спира да приема бежанци докато не установи нов ред и правила", каза Борисов. Той похвали Орбан, че бил по-смел, въпреки че месеци наред е бил сочен с пръст заради оградата, но вече 7 държави са направили огради по границите си като Унгария. Според Борисов, ако преди 5-6 месеца Европа се е била вслушала в исканията за затваряне на границите, сега бежанците са щели да бъдат няколкостотин хиляди по-малко. Борисов отново настоя за общоевропейска позиция по проблема с бежанците.


Двамата премиери са разговаряли за общи проекти - газовият разпределител "Балкан" и за възстановяване на директната авиолиния Будапеща-София. Орбан похвали двустранните отношения и посочи, че в основата им е взаимното уважение, което в момента липсва в Европа. Той посочи, че страните които по-късно са се присъединили към ЕС не са съгласни с тази липса. Унгарските фирми, по думите на Орбан, били третирани добре у нас, участвали в честна конкуренция и оценявали България много добре. "България е стабилна страна, няма политическа несигурност, правилата са еднозначни", каза Орбан. Той похвали Борисов, защото това не била лесна задача и разказа, че помни как, когато през 90-те години е бил у нас е имало проблеми с контрабандата и престъпността. "Виждаме какво предприемате срещу контрабандата, вие сте рекордьори в Европа, може би и в света. Нито един бюджет не е събрал толкова от мерки срещу контрабандата. Пред нас сте", посочи Орбан. Той обеща също Унгария да увеличи стипендиите за български студенти.