Танов: Има картел на пазара на горивата

С това шефът на митниците си обяснява високите цени у нас при такъв темп на понижение в света

Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов продължава да смята, че има картел на пазара на горивата у нас и това е причината цените по бензиностанциите да не падат с темпа на понижение на световния пазар. Според Танов съпротивата срещу монопола на горивата е яростна. "Продължавам да мисля, че има картел на пазара на горивата... Няма обективни причини да бъдат цените по бензиностанциите като тези в момента", каза Танов пред Нова телевизия. "Ако има един, който смъкне цените в цялата страна, както стана във Варна и следващите ще го последват", допълни той. Според него обаче, ако има такъв човек, той ще си навлече много големи неприятности. "Не може един от търговците да внася горива и да ги предлага на пазара на много по-ниски цени от останалите и това да се приеме без съпротива", каза Танев. Индиректно коментарът му направи връзка с взривената тази сутрин аптека на Веселин Марешки в Бургас. Бизнесменът "взриви" пазара на горива, след като свали цената на дизела във Варна под 1.60 лв. за литър.


"Който иска да поддържа монопол, използва всички средства", каза Танов."Конкуренцията трябва да се задуши. Ако в една държава производител има и търговска верига, ясно е, че ще се стреми да извлича максимална печалба. Затова е тази яростна съпротива", допълни Танов. Задачата на агенция "Митници" е да създаде равни условия за всички в този бизнес, за да има конкуренция, посочи Танов. Той определи като необясним огромният скок на приходите от акциз.


Рекордните над 4.565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж, посочи Ваньо Танов. В развитите държави отбелязват ръст 0.2% до 1-2%. У нас увеличението за година е 11.8%! Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани. За 25 години такъв ръст не помним, подчерта директорът на митниците. Приходите от акциза на горивата са с 8.3% повече от тези през 2014 г., за тютюневите изделия ръстът е 16.5%, от акциз на алкохол е 6.4%, а за бирата - 4%, сочат данните на агенцията.


Шефът на митниците коментира заловените безакцизни стоки и защо няма нито един арестуван и осъден за контрабанда. По думите му въпросът за липсата на арести и осъдени трябва да бъдат зададени към много институции. Най-важното е да се промени първо Законът за съдебната власт, защото не може едно дело за задържан корумпиран митничар да се влачи с години, смята шефът на митниците. Той намекна, че корупцията в съдебната система пречи да има осъден мафиот. Танов каза, че има много хора, които не изглеждат като престъпници: "Ходят с вратовръзки и с костюми".


Секторният анализ, който трябва да покаже има ли картелни споразумения за цените на горивата у нас все още се бави. Проверката на пазара бе започната от Комисията за защита на конкуренцията през август 2015 г. след като по време на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов се възмути от шокиращи данни за качеството на горивата по бензиностанциите и липсата на контрол върху тях. Пред камери и репортери той разпореди "всичко да е препломбирано", за да спрат нарушенията в продажбите, ощетяващи както клиентите, така и бюджета. Борисов поиска антимонополната комисия до два дни да каже има ли картелно споразумение между бензиностанциите в страната, тъй като "и най-големите вериги са на една стотинка - две разлика" в цените. В резултат на нареждането кампанийно бяха проведени проверки по бензиностанциите и препломбиране на колонките. Вече половин година обаче КЗК мълчи дали има сговор за цените на горивата у нас.