Veno Neveno на DIA: любов, фолклор и дъбстеп

Булевард

28-01-2016, 13:28

Снимка:

AMG

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първото българско дъбстеп видео: Bo - Colors

Талантливата 17-годишна народна певица се готви да завладее музикалните класации с второ парче

Тя обеща, че ще ни накара да танцуваме и го направи! Сега DIA - талантливата 17-годишна певица, която за първи път от десетилетие вкара изцяло българска фолклорна песен в хитовите радиостанции и праймтайма на телевизиите - е готова с втория си сингъл VENO NEVENO! Парчето е изградено на основата на дъбстеп, с трап и дръм енд бейс елементи и съвсем скоро към него ще има и видео.

За фолклорната основа на новия сингъл Veno Neveno се знае малко, защото оригиналната народна песен никога не е записвана. DIA я открива в един стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в лириката. Тя прави изцяло сама фолклорната обработка на музиката и адаптацията на текста. Работата по парчето й отнема половин година и четири различни версии докато достигне до окончателния вариант - отново аранжиран и продуциран от ANP Music Production.
В песента участва един необичаен за съвременната музика инструмент – гъдулката. За да се вплете специфичният й звук в парчето DIA и ANP се доверяват на талантливата гъдуларка Христина Белева от група „Булгара“.

Момичето, което забърка виртуозното си народно пеене с най-актуалното електронно звучене предизвика истински фурор през лятото с дебютната си песен “ЕГЕЯ”. Комбинацията от фолклор и трап привлече вниманието на всички музикални медии в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни, а видеото към сингъла бе гледано близо 400 000 пъти в YouTube.

Само за няколко месеца DIA осъществи първите си участия в България и чужбина, през август поп певицата и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.

Вдъхновен от специалната комбинация между традиция и модерност, майсторът на накити „Калияне“ Огнян Пендичев посвети на DIA уникални бижута с актуалните за тази пролет камъни в синьо.

Видеото на Veno Neveno ще бъде заснето след броени дни съвсем скоро от същия екип, който направи клипа към „ЕГЕЯ“.

DIA във facebook