Македония затвори границата си за мигранти

Свят

28-01-2016, 12:29

Снимка:

©offnews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още 12 бежанци се удавиха край гръцкия остров Самос

Македония е спряла да приема бежанци от Гърция, оставяйки около 2600 души блокирани от гръцката страна на границата. Македонската полиция е спряла бежанците в сряда по неясна причина. Властите не са намерени за коментар, пише "ABC News", цитиран от офнюз.бг. Страната предприе същите действия за два дни миналата седмица. След петмесечно свободно движение, което приключи през ноември, Македония започна да приема бежанци само от Сирия, Ирак и Афганистан. Всички други се считат за икономически мигранти и остават блокирани в Гърция. Македония по-късно ограничи транзита на бежанци и започна да пропуска само тези, отправили се за Австрия и Германия.


Междувременно телата на 12 мигранти, 8 от които деца, изплуваха на бреговете на гръцкия остров Самос, съобщиха информационните агенции. Причината е спукването на надуваемата лодка, с която групата се е опитала да премине от Турция на острова в Егейско море. При операция след инцидента гръцката брегова охрана спаси 10 други бежанци. Фаталните инциденти като този продължават да са ежедневие, като почти винаги сред мигрантите-удавници има деца, често сори преобладават.


При над 800 000 души влезли в Европа през Егейско море миналата година, повече от 3000 са удавилите се в него. Мигрантската вълна не намаля нито заради студените месеци, нито заради сделката между ЕС и Турция, при която южната ни съседка обеща да положи повече усилия за задържане на мигрантите на своя територия и ограничаване на човешкия трафик към Европа. В рамките на споразумението Анкара ще получи над 3 милиарда евро. Вчера Европейската комисия постави срок от 3 месеца на Гърция да подобри регистрацията на мигрантите, вече пристингали на островите й, като част от усилията по ограничаването на потока. Една от новите "горещи точки" за посрещане и регистриране на мигранти ще е именно на Самос.