Намалява броят на безработните, стартират нови проекти по заетост

Животът

28-01-2016, 10:12

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Нов подход ще се прилага при разработване, одобряване и финансиране на регионалните програми за заетост и обучение

През миналата година във Варна равнището на безработица е било 4.0%, с 0,2 пункта по-ниско от 2014-та. Броят на регистрираните безработни средно за 2015 година е 6961 и намалява с 332 души спрямо предходната година. Това съобщават от Дирекция "Регионална служба по заетостта".

От 13 януари стартира първия етап на схема "Обучения и заетост за младите хора". Работодателите, желаещи да се включат в схемата, могат да подават своите заявки за разкриване на свободни работни места във всички дирекции "Бюро по труда". В рамките на първия етап на схемата, на работодателите се възстановяват средства за заплата на работниците за период до 6 месеца, включително и дължимите към тях осигуровки, както и поемане на средствата за наставници в размер на половин минималната работна заплата до 3 месеца.
Поради изключителния интерес и достигане размера на заделения финансов ресурс, приемането на заявки от работодатели – общини и общински предприятия беше преустановено от 21.01.2016 г. Продължава обаче набирането на заявки от работодатели от реалния сектор за разкриване на свободни работни места по схемата. За тях е отпуснат допълнителен финансов ресурс в размер на 2 млн. лв.
Всички безработни младежи до 29 години включително могат да кандидатстват като подадат заявление за участие в схемата в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани.
През 2016 г. се въвежда нова насърчителна мярка за дуалното обучение на безработни лица без квалификация. То ще се реализира чрез предоставяне на средства на работодатели за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа.
За първи път се дава възможност за аутсорсване на услуги за безработни лица. За целта ще се предоставят суми за "подкрепена заетост“ на регистрирани фирми посредници за безработни лица, които срещат най-големи трудности при устройване на работа, поради това, че са с висока степен на инвалидност, други проблеми или са от най-рисковите групи. Средствата ще се отпускат на фирмите посредници, които са ги устроили на работа на несубсидирано работно място, след като са ги подпомогнали с услуги, консултирали, включили в обучения и др. и са постигнали повишаване на тяхната пригодност за заетост.
Осигурено е стимулиране на работодателите да включат в заетост безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда. При наемането на работа на лица, регистрирани като безработни поне шест месеца, безработни до 24 години, такива с основно и по-ниско образование, както и хора над 50 години ще се субсидира половината от трудовото възнаграждение и дължимите от работодателя осигуровки. А при наемането на лица с трайни увреждания, субсидирането е в размер на 75%.
Нов подход ще се прилага при разработване, одобряване и финансиране на регионалните програми за заетост и обучение.

Средствата за финансиране на регионалните програма за заетост и обучение за всяка област, както и видовете плащания, се определят ежегодно в Националния план за действие по заетостта. Комисиите по заетост одобряват само една регионална програма за областта, разработена на база предложенията на областните и общинските администрации. Администрациите ще имат възможност да разработват предложенията си съвместно със социалните партньори и други юридически лица. При одобряване на дейностите за финансиране, Комисиите по заетостта ще съблюдават регионалните приоритети и потребности на пазара на труда, в съответствие с приетите областни стратегии за развитие, регионалните, областните и общинските планове за развитие.
През годината ще продължи реализацията на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

Всички млади хора до 24 г. (включително) ще получават в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа, качествено предложение за работа, чиракуване, стаж или продължаващо обучение, съобразено с индивидуалните им потребностите. В допълнение, ще се работи с всички младежи до 29 г., независимо от продължителността на регистрацията им в бюрата по труда, съобразно наличните финансови ресурси и търсенето на работна сила в реалния сектор.
През 2016 г. ще стартира изпълнението на утвърдените проекти по Национална програма "Клио".

Предвидено е осигуряване заетост на безработни лица чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти, вкл. недвижимо културно наследство. В одобрените проекти на общините Бяла, Варна, Девня, Дългопол и Провадия е предвидена възможността за включване в заетост на общо 14 безработни лица.
Нови проекти, заложени в Националния план за действие по заетостта през 2016 г.
­ Проект "Хоризонти" (разработен от КТ "Подкрепа") е насочен към повишаване на конкурентоспособността и подобряване на достъпа до пазара на труда и шанса за реализация на неравнопоставените групи чрез инвестиране в умения. Предвидено е бенефициентите да преминат обучение по ключови компетентности и професионална квалификация по една от професиите "Готвач", "Сервитьор-барман", "Камериер", "Оператор на компютър", "Работник в озеленяването", "Озеленител, парково строителство и озеленяване", "Озеленител, цветарство“, "Охранител", "Помощник в строителството". Проектът ще осигури 3 месеца субсидирана заетост на част от успешно завършилите професионално обучение.
­ Проект "Шанс за работа - 2016" (разработен от КНСБ) цели ускоряване на прехода от безработица към заетост, чрез обучения за придобиване на умения, компетентности и квалификация, търсени от работодателите, и стажуване на безработни лица над 50 г. и безработни младежи до 29 г. Предвидено е лицата да бъдат включени в обучение за придобиване на ключова компетентност "Работа в екип", след което да преминат обучение за професионална квалификация по една от професиите "Помощник-възпитател" или "Болногледач". След успешното завършване на обучението, на част от курсистите ще бъде осигурено стажуване по придобитата квалификация за период от 3 месеца.
­ Проект "Качествена работна сила – стабилен пазар на труда", (разработен от Българската стопанска камара) ще създаде нови възможности за заетост и социално включване в съответствие с потребностите на трудовия пазар. Безработните ще преминат обучение по ключова компетентност "Обществени и граждански компетентности“ и професионална квалификация по една от професиите "Продавач-консултант", "Помощник-възпитател" и "Озеленител", Хлебар-сладкар“, "Строител“, "Монтьор на компютърни мрежи“, "Сервитьор-барман“, "Администратор в хотелиерството“, "Оператор на компютър“, "Камериер“, "Работник в заведенията за хранене и развлечения“, "Работник в озеленяването“, "Готвач“, "Офис-секретар“, "Оперативен счетоводител“. Част от успешно завършилите ще бъдат наето на субсидирани работни места по придобитата квалификация за период от 3 месеца.
­ Проект "Нови хоризонти" (разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България) е фокусиран към създаване на устойчива заетост на лица от най-уязвимите групи на пазара на труда и удовлетворяване на нарастващите потребности на бизнеса от квалифицирана работна. Безработните ще преминат обучение за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация по една от 12 професии в 9 професионални направления. Проектът ще осигури субсидирана заетост за 3 месеца или заетост на първичния трудов пазар по изучаваните професии, на част от успешно завършилите лица.
­ Проект "Квалификация, личностна интеграция и професионално съдействие – КЛИПС" (разработен от Българска търговско-промишлена палата) е с основен акцент върху неравнопоставените групи. Насочен е към повишаване на пригодността за заетост на безработни лица от целевите групи на проекта чрез инвестиране в умения за повишаване на тяхната конкурентоспособност и шанса им за реализация на пазара на труда. Предвидено е лицата да бъдат включени в обучение по ключови компетентности и професионална квалификация една от професиите "Сервитьор –барман", "Камериер", "Оператор на компютър", "Продавач-консултант", "Касиер". На част от успешно завършилите лица ще се осигури субсидирана заетост за период от 3 месеца или заетост на първичния трудов пазар по изучаваните професии,.
­ Двугодишен план за обучение ще се реализира от Държавно предприятие "Българо-германски център за професионално обучение" и предвижда провеждането на професионално ориентиране, обучения за придобиване на ключови компетентности, обучения за придобиване на степен на професионална квалификация както и обучения на обучаващи на възрастни, в т. ч. наставници.