Сметката за новата ограда с Турция достигна 65 млн. лева

Парите

28-01-2016, 08:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новата ограда е дълга 132.6 км и е разположена в три области - Хасково, Ямбол и Бургас

Сумата за построяване на новата ограда с Турция вече стигна 65 млн. лв., които ще бъдат изхарчени без провеждане на обществени поръчки, а с пряко договаряне с фирмите. Вчера правителството отпусна допълнително 34.1 млн. лв. за доизграждането на оградата на защитното съоръжение. Миналата година бяха отпуснати други 30 млн. лв. 

"Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница, която е и външна за Европейския съюз, и овладяване на бежанската вълна", е записано в мотивите на решението.

Новата ограда е дълга 132.6 км и е разположена в три области - Хасково, Ямбол и Бургас, на чиито областни управители е възложено проектирането и изграждането й. 

Както "Сега" писа, сумата от 65 млн. лв. е само първоначална и се очаква още толкова да струва пълното изграждане на съоръжението. Бившият военен министър Ангел Найденов сметна преди седмица, че може да бъдат достигнати рекордните 1 млн. лв. на км. Това е около четири пъти повече от стойността на километър на първата част на защитното съоръжение, която беше построена от армията през 2014 г. - 250 хил. лв. Тогава цената предизвика огромен скандал и доведе до наказания на военни.

Сметката на Найденов не беше отречена от вицепремиера Румяна Бъчварова. Според нея има пет разлики между старата и новата ограда. "Новата ограда е с поцинковане на всички елементи, дебелината на бодливата тел е 3-4 мм при 0.8 досега, като редовете са три вместо два. Паралелно се изграждат всички подходи към съоръжението и то има гаранционно обслужване за пет години", обобщи Бъчварова. По време на изграждането на първата ограда също се строяха пътища към нея, но това се правеше безплатно от Сухопътни войски. В момента по обекта работят купища фирми.