Местят Всеправославния събор в Крит

Свят

27-01-2016, 17:15

Снимка:

©ТАСС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Усложнените отношения между Русия и Турция са причина да не се проведе в Истанбул

Всеправославният събор с участието на представители на всички 15 православни църкви ще бъде на гръцкия остров Крит. Това е съобщил пред журналисти край Женева патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, цитиран от ТАСС. "Съборът няма да бъде в Истанбул. Предлагахме той да е в Атон или на Родос, но патриархът на Константинопол предложи Крит. Островът е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия", добавя патриарх Кирил.

Според него Крит предлага най-добрите условия и там има зала за 400 човека. Съборът трябваше да се състои в Истанбул, като домакин бъде Вселенският патриарх Вартоломей I, но заради усложнените отношения между Русия и Турция мястото ще бъде променено.

За участие във Всеправославния събор в Крит трябва да пристигнат по 24 архиереи от всяка отделна православна църква. В света те са: Руска, Константинополска (Турция), Александрийска (Египет), Антиохийска (Сирия), Йерусалимска, Грузинска, Сръбска, Румънска, Българска, Кипърска, Еладска (Гърция), Полска православна църква, а също Църквата на Чешките земи и Словакия, както и Американската православна църква.