Нетаняху: Коментарите на генералния секретар на ООН насърчават тероризма

Израелският премиер е гневен след дебатите за Близкия Изток в Съвета за сигурност

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини генералния секретар на ООН, че насърчава тероризма, след като вчера Бан Ки-мун каза пред Съвета за сигурност, че палестинците изпитват нарастващо чувство за безизходица пред израелската окупация, предаде АФП, цитирана от БТА. "Коментарите на генералния секретар на ООН насърчават тероризма", заяви в комюнике Нетаняху. "Няма оправдание за тероризма. Палестинските убийци не искат да градят държава, искат да разрушат държава", допълни той. Бан Ки-мун разкритикува остро продължаващото изграждане на еврейски селища на окупирания Западен бряг и призова за замразяване на строителството. "Чувството за безсилие на палестинците се засилва под тежестта на половинвековна окупация и на парализирания мирен процес", посочи той по време на дебати за Близкия Изток в Съвета за сигурност.


Генералният секретар на световната организация осъди за пореден път и започналите преди няколко месеца нападения на палестинци срещу цивилни израелци, както и ракетния обстрел на Израел от Ивицата Газа. "Къде е Европа пред възхода на антисемитизма", запита Нетаняху преди днешния международен ден в памет на жертвите от Холокоста. "За съжаление в Европа, както и другаде, евреите отново са взети на прицел само защото са евреи", отбеляза в комюникето израелският премиер. "Едно нещо се е променило в сравнения с 30-те и 40-те години на миналия век - вече не сме народ без държава в постоянно търсене на убежище. Вече не сме безсилен народ, търсещ закрила от другите. Днес сме независим народ и суверен в собствената си родина, способни сме да пазим себе си и да защитаваме свободата си“, заяви Нетаняху. "Къде обаче е Европа, къде е останалият цивилизован свят", посочи се той.


На 14 януари пред журналисти Нетаняху нареди Европейския съюз, ООН и Съвета на ООН по правата на човека сред "многонационалните организации", с които Израел е в деликатни отношения. Той се позова на решението, взето през ноември от ЕС, на продуктите от еврейските селища в окупираните от Израел територии да се поставят специални етикети, за да се различават от тези, произведени в Израел. "За последен път подобно нещо е правено в Европа преди повече от 70 години", припомни премиерът. Като ответна мярка през ноември Израел реши да преустанови контактите с ЕС във връзка с израелско-палестинския конфликт.


Нетаняху обвинява ЕС и ООН в пристрастно отношение в ущърб на Израел. "Докато из целия (близкоизточен) район ислямистите тероризират населението, превръщат жените в робини и ги насилват, избиват християни и хомосексуалисти, Съветът на ООН по правата на човека не престава да осъжда Израел. Повече, отколкото Северна Корея, повече, отколкото Сирия, повече, отколкото тях, взети заедно. Някои неща не се променят", каза вчера премиерът.