1,5 милиона българи са бедни, толкова са и заможните

Портфейл

27-01-2016, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Трябват по 19 млрд. лв. всяка година за битка с безпаричието

19 млрд. лв. трябва да отделя държавата всяка година, за да се пребори с бедността. Бедните у нас са 1,5 млн. души, те разполагат с под 286 лв. на месец, а сумарният им доход е едва 7% от националния. Заможните българи са също 1,5 милиона, те разполагат с над 800 лв. на месец, а съвкупният им доход е 40% от националния. Най-много - обаче - 4,2 млн., са хората със средни доходи у нас, чийто доход е 53% от общия. Това сочат резултатите от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитирани отв. "24 часа". Критерий за определянето е разпределението на доходите в зависимост от образованието, по данни за 2013 г.
В групата на бедните преобладават хора с основно и без образование, средната ни класа се състои от хора с висше и средно образование, а сред заможните висшистите са най-много.
Проучването доказало пряка връзка между доходите и удовлетворението от живота и щастието. Най-високата оценка, дадена от бедните, е 3 по десетобалната скала. Два пъти по-висока - около 6 по същата скала, дават онези 1,5 милиона, определени като заможни. Оценката за удовлетворението от живота е най-висока при най- богатите - около 8-9 по десетобалната скала. Всички изследваните групи обаче са единодушни за това, че в България няма справедливо разпределение на доходите, съобщи Ганев.
Интересен факт от изследването е, че 20% от бедните са в лошо или много лошо здравословно състояние, но 50% от тях са в добро или дори много добро здраве според самите тях.
Решаващ фактор за кривата на доходите, която разпределя хората в една от трите групи, се оказва образованието, съобщи Ганев. Проучването сочи, че 37% от хората с основно образование са бедни, при среднистите този процент пада до 13% и под 5% при завършилите университет. Икономистите от института са категорични, че бедността и ниското образование се възпроизвеждат в спирала, което поставя на изпитание социалните системи.
Рискът за трайна бедност е най-висок - цели 60% нямат шанс да излязат от категорията на бедните - “това е присъда, че няма да работиш и си оставаш беден”, каза Ганев. Всеки трети в селата е беден, а в големия град такива са около 10%”, обобщи икономистът. Картата на бедността показвала, че поне 60% сто от бедните у нас над 16 години не са работили някога през живота си.