Италианците "облякоха" разголени римски статуи заради Рохани

Свят

26-01-2016, 17:05

Снимка:

ЕПА

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Това е първото посещение на иранския президент в Европа от вдигането на санкциите

Решени да избегнат обида по адрес на иранския президент Хасан Рохани и водената от него делегация в Италия, местни представители покриха римски статуи на голи тела в Капитолийския музей в Рим, където Рохани и премиерът Матео Ренци дадоха съвместна пресконференция, пише "Гардиън", цитиран от нюз. бг.
Снимки показват две статуи, намиращи се до конна пластика на император Марк Аврелий, които са скрити зад два паравана. Говорител на премиера Ренци не е коментирал информацията. Говорител на управата в Рим, която стопанисва музея, изтъкна, че всяко решение по отношение на церемонията с Рохани и показването на произведения на изкуството е взето от кабинета на министър-председателя.


Според италианската държавна медия Ansa решението да се покрият римските статуи е знак на уважение към иранския президент. Италианските официални представители решиха също да не се сервира никакъв алкохол по време на официалната вечеря в чест на Рохани, спазвайки стандартен дипломатически жест по време на посещение на мюсюлмански височайши гости.


Това е първото посещение на иранския президент в Европа от вдигането на санкциите срещу Иран. Европа беше най-големият търговски партньор на Иран преди налагането на санкциите заради ядрената програма. Повече от 100 италиански бизнесмени и висши ръководители се срещнаха с иранската делегация по време на визитата в Рим. Италиански компании подписаха споразумения с Техеран за най-малко 17 милиарда долара инвестиции. Рохани написа в „Туитър”, че Ренци ще посети Иран през следващите месеци с цел засилване на икономическите връзки между Техеран и Рим.


Не за първи път италианските власти покриват произведения на изкуството. През октомври 2015 година подобни действия бяха предприети по време на посещението на коронования принц на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахян във Флоренция. След Италия Рохани ще посети Франция.