Плевнелиев: Популисти спекулират с националните интереси в ЕС

Образованието на младите е най-добрият антидот срещу ксенофобията, заяви Митов в Страсбург

Днес в Европа много популистки формации, които спекулират с отстояването на националните интереси на своите държави, но най-висшият национален интерес е именно запазването на мира и върховенството на закона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Страсбург, където е за зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Плевнелиев отбеляза, че на предстоящата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа в София през май 2016 г. ще бъдат препотвърдени основните принципи, върху които е изградена демократична Европа. „Новото поколение европейски политици сякаш забравя основополагащите документи, които гарантират мира, човешкото развитие и демокрацията и днес те отново са застрашени“, подчерта  Плевнелиев.

През април т.г. страната ни ще бъде домакин и на среща на министрите на правосъдието от 47 държави от Съвета на Европа, на която ще бъдат обсъдени мерки за утвърждаване на върховенството на закона и за подкрепа на активните граждански общества в региона. През същия месец нашата столица ще бъде домакин и на конференция, посветена на спазването на правата на децата и на процеса на деинституционализация. „Новата стратегия на Съвета на Европа, посветена на грижата за децата до 2020 г. ще бъде обявена именно в София“, каза още президентът. Плевнелиев поздрави новоизбрания председател на ПАСЕ Педро Аграмунт. И наблегна на факта, че България е регионален фактор на стабилност и провежда балансирана външна политика, основана на европейските ценности.

В делегацията, водена от президента е и министърът на външните работи Даниел Митов. В качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, дипломат №1 на България представи пред ПАСЕ отчет за дейността на Комитета за последните три месеца. „Демократичните практики, образованието и активната позиция на младите са най-добрият антидот срещу екстремизма и ксенофобията“, заяви Митов. "Нашите държави членки, включително и България, се сблъскват със сериозни материални трудности при управлението на бежанската криза. Въпреки това бежанците имат право на защита, предоставена от Европейската конвенция за правата на човека, когато пристигнат в Европа. Трябва да бъдем наясно, че начинът, по който се отнасяме към бежанците, не засяга само тях, а и нас и нашето собствено бъдеще", обобщи външният ни министър. И подчерта, че приоритет за българското председателство ще бъде и защитата на младите хора и уязвимите социални групи, както и фокус върху инициативите за предотвратяване на социалното изключване и маргинализацията.

В речта си министър Митов отбеляза и факта, че по време на председателството си България ще работи по темата за  защита на медиите от външно влияние.

"В момент, в който младите хора са тежко засегнати от безработица и бедност, демократичните практики, образованието и упълномощаването на младежите да защитават държавите от вътрешни конфликти са най-добрият, ако не единственият антидот срещу екстремизма и движенията, които проповядват расизъм и ксенофобия", категоричен бе дипломат №1.

Митов призова да бъде гарантиран свободен достъп до конфликтните райони в Грузия и заяви намеренията на Съвета на Европа да подобри гаранциите за защитата на човешките права в региона. И изрази още притесненията на Комитета на министрите заради влошаващата се правна и административна рамка за гражданското общество и независимите медии в Азербайджан.

Сред засегнатите теми бяха още миграцията, доброто сътрудничество между България и Турция, подписването на конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието спрямо жени и домашното насилие, обобщиха в информация до медиите от МВнР.