Специална комисия обяви имената на кандидатите за президент на ФИФА

Изборите ще се проведат на 26 февруари

Специалната комисия на ФИФА по организиране на предстоящите президентски избори на световната футболна централа обяви официално имената на кандидатите, които ще се борят за поста.

Изборите ще се проведат на 26 февруари, когато е извънредният конгрес на ФИФА в Цюрих. Официално утвърдените кандидатури са на Принц Али Бин Ал Хюсеин от Йордания, Шейх Салман Бин Ибрахим Ал Халифа от Бахрейн, Жером Шампан (Франция), Джани Инфантино (Италия и Швейцария) и Токио Сексвале (ЮАР).

Принц Али е настоящ вицепрезидент на ФИФА и в края на май 2015 г. загуби на изборите от Сеп Блатер. Шейх Салман е президент на Азиатската футболна конфедерация. Жером Шампан е бивш член на управата на ФИФА в периода 1999-2010 г. Джани Инфантино е генерален секретар на УЕФА. Токио Сексвале е южноафрикански бизнесмен и политик.

Извънредните президентски избори се наложиха заради скандалите, които разтърсиха ФИФА от месец май 2015 г. насам. В този период бяха извършени редица арести на високопоставени членове на световната футболна централа. Босът на световната централа Сеп Блатер, генералният секретар на ФИФА Жером Валке и президентът на УЕФА Мишел Платини бяха отстранени от футбола за различни периоди. Наказанието попречи на Платини и Валке да се кандидатират за президентските избори.