Окончателно: Цветанов е невинен

Общество

26-01-2016, 13:51

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Оправдателната присъда от ВКС дойде след две „виновен“

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов може да започне живота си на чисто, след като днес бе окончателно оправдан по делото за 6-те „Не“. С окончателна присъда "невинен" приключи и последното дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - делото, по което Цветанов беше обвинен за т.нар. шест отказа да разпореди подслушване, предаде БНР.

Оправданието е не заради това, че Цветанов законно е отказал да подпише употребата на СРС, а защото по делото не са събрани доказателства, че той е отказал тези СРС-та да бъдат приложени, за да опази от наказателно преследване бившия антимафиот Орлин Тодоров.

По това бившият министър беше и осъден на четири години затвор през май 2014 г. от Софийски градски съд. Втората инстанция потвърди присъдата, но ВКС я отмени с мотив, че въззивните съдии са били предубедени. След ново разглеждане на делото Цветанов беше оправдан, прокуратурата протестира, но днес ВКС окончателно сложи точка на делото. Върховният касационен съд оправда Цветан Цветанов по делото за шестте "Не"-та, предаде БНР.

С окончателна присъда "невинен" приключи и последното дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Върховният касационен съд го оправда по обвинението за престъпление срещу правосъдието.

Агенция "Фокус" припомня, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бе обвинен, че в качеството си на министър, пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, шест пъти собственоръчно е поставил резолюция „Не” на искане за подслушване на бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов беше оправдан, след като две съдебни инстанции два пъти преди това го признаха за виновен. Софийски градски съд го осъди на 4 години затвор, а Софийски апелативен съд потвърди присъдата през февруари тази година. ВКС върна делото с аргумента, че е нарушено правото на Цветан Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд.