Скандалът с "Химко" съшит с бели конци

Има опити да се качат на главата на премиера, каза президентът на КНСБ

Скандалът с искания подкуп от 500 000 евро за „Химко“ е съшит с бели конци. Това каза пред Нова телевизия Севделина Арнаудова, директор на пресслужбата на Министерски съвет. „Обърнахме се към посолството на САЩ и от там бяха категорични, че не са получавали подобен сигнал или писмо от американски гражданин”, каза тя.

По същото време пред bTV председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че "има опити отново да се качат на главата на премиера Борисов със случая "Химко". "Въпросният сигнал и въпросният бизнесмен ми се струват доста мними. Тук става въпрос по скоро за опит да се създаде скандал", добави Димитров.

Говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова също отбеляза по Нова телевизия, че писмото е постъпило по пощата, то е сигнал от Ян Аронов, съдържа твърдения за корупционни действия.

Според това писмо, сътрудник на премиера, който се представял за „г-н Богданов“, е поискал сумата, за да уреди търга за бившия промишлен гигант във Враца в полза на американския инвеститор. Оказва се обаче, че такъв съветник на премиера Борисов няма,както и данни за такава американска компания.  

Сигналът за подкуп е обект на проверка от страна на прокуратурата, такава е възложена и на ДАНС, каза още говорителят на Главна прокуратура. Началото на проверката ще установява лицата, подали сигнала – в случая Ян Аронов ще бъде установен като член на търговското дружество, от чието име се представя, както и лицата, които той е посочил, че имат отношение към искане и получаване на подкупа, посочи Румяна Арнаудова.

„Доклад от чуждестранни инвеститори от многомилярдна компания посочи преди много време, че това е неспасяемо предприятие. Със сигурност "Химко" няма да се възроди, независимо от соц мечтите напоследък. Съветник Богданов аз не познавам“, това заяви пред Нова телевизия Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски. Случаят "Химко" е в ръцете на синдиците, единственото нещо, което трябва да се направи там, е т.нар. капаро да бъде внесено в специалната сметка. Не мога да мисля дали г-н Пеевски е зад тази фирма и какви са идеите му, посочи Каролев. Ако няма има въпроси откъде са парите на купувача, има си съответни органи за това, не е моя работа. Ако има такава фирма, която е искала да купи "Химко", очевидно са имали интерес, но не са се явявали на търговете и сега вдигат шум“, заяви Каролев. По-рано във фейсбук икономистът написа: „Значи, ако аз имам фирма, която иска да инвестира десетки милиони левове да възродя Химко, дали ще си направя фирмен емайл в google? Дали ще си кръстя фирмата с адрес на офиса в къща в жилищен квартал в Ню Джърси на Индонезийска компания? И дали поне няма да имам собствен фирмен уеб сайт?“. Както е видно от и от снимката, още на първо четене визията на сайта на фирмата не предполага инвестиционни намерения за милиони левове.

Според информация на Капитал ANJ Group е непублична компания без сайт и с електронен адрес в gmail. Собственикът й Ян Аронов в момента няма бизнес в България, но името му излиза в предишни партньорства. Справка на Капитал в ДАКСИ показва, че до края на юни миналата година той е бил съдружник в "Българска източна търговска компания" заедно с Валентин Димитров и Юрий Литвиненко. С последния е бил съсобственик и в "Би инвест 2014" до средата на юли 2015 г. И двамата му партньори са свързани с миналото на врачанския завод. Димитров е бивш изпълнителен директор след приватизацията на "Химко" от американската IBE Trans of New York. Украинецът Литвиненко пък подписа приватизационния договор от името на американската компания, но впоследствие лежа в затвор в САЩ, защото открадна фирмата IBE Trans of New York от нейния собственик IBE Trade, съобщава още изданието.