Чернокожият водещ на церемонията "Оскар" прекроява сценария

Свят

25-01-2016, 15:56

Снимка:

mashable.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Скандалът за номинациите форсира промени в състава на щатската Киноакадемия

Чернокожият холивудски актьор Крис Рок не смята да се отказва от воденето на церемонията по връчването на 88-те награди на Киноакадемията на САЩ заради разразилия се скандал с липсата на номинации за чернокожи актьори и бойкота на част от звездите, предаде изданието "Ентъртеймънт Тунайт", цитирайки продуцента на шоуто Реджиналд Худлин. Актьорът е решил обаче да пренапише монолозите си в сценария така, че да засегнат възникналите проблеми с тазгодишните предложени за престижната статуетка, пояснява медиапул.бг.

В същото време Американската киноакадемия обяви амбициозен план за разнообразяване на членския си състав, според който до 2020 г. ще бъдат удвоени гласовете на жените и хората от различни малцинства в редиците си, а някои от досегашните членове ще бъдат ограничени, предаде Ройтерс. Промяната идва след редицата критики срещу липсата на чернокожи звезди сред номинираните за втора поредна година. Актьорите Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет-Смит, както и Джордж Клуни и режисьорът Спайк Ли обявиха, че няма да присъстват на церемонията. С критиките се съгласи и президентът на академията Шерил Буун Айзъкс, която е чернокожа. Като причина за липсата на етническо разнообразие често е сочен членският състав на организацията - предимно възрастни бели мъже, които според критиките имат тенденцията да гласуват за хора, в които се припознават.

Затова от право да гласуват ще бъдат лишени онези, които не са работили в киното през изминалите десет години. Пожизнен вот ще имат само работилите непрекъснато три десетилетия или са били номинирани или спечелили статуетката. Приетите късно в петък вечерта правила няма да важат за тазгодишните Оскари, които ще бъдат връчени на 28 февруари.

Техният водещ Крис Рок усилено се трудил над редакцията на сценария на шоуто си. "Аз съм убеден, че Рок ще създаде нещо, за което хората ще говорят повече от седмица", коментира Худлин.