Кирсан Илюмжинов обмисля за ЦСКА

Шефът на световния шахмат иска да се кандидатира за президент на ФИФА

Бившият президент на Калмикия - Кирсан Илюмжинов, изрази готовност да вземе ЦСКА. Шефът на световния шахмат съобщи, че ще се кандидатира за президент на ФИФА на следващия изборен конгрес на световната футболна централа.

На въпрос дали би проявил интерес към инвестиране в българския футбол, по-конкретно в загубилия професионалния си статут гранд ЦСКА, Илюмжинов отговори пред колегите от "Топспорт": "При всички положения преди да се заема с една толкова сериозна тема и с един от най-уважаваните ви и успешни клубове, ще трябва да се запозная със ситуацията, в която той се намира в момента. Разбирате, че няма как просто да осъществя подобен ход. Необходимо е цялостно проучване на статуквото, преди да бъдат взети каквито и да било решения."

"Да ви отговоря сега, на момента дали има шанс да помогна на ЦСКА? Може би. Имам добри намерения и впечатления от страната ви. Нека ме потърсят от въпросния клуб, а в същото време и да се информирам максимално добре за случващото се с него, а след това да се говори по същество и с повече конкретика", добави Илюмжинов.

Шефът на световния шахмат преди няколко години беше на крачка от закупуването на Черноморец (Бургас), но тогава сделката, а след това и идейният проект на друг бизнесмен - Митко Събев пропадна.

"Разбира се, че помня случилото се. За съжаление тогава нещата не се получиха както очаквахме и не бяха доведени до ефективен, успешен завършек. Нека поясня - исках да купя част от Черноморец, да участвам под някаква форма, дори и да не беше тя оптималната възможна. Такова беше тогава положението и в такава насока вървяха разговорите. Не, не съм се отказал от тази си идея и все още искам да помогна на клуба. Нека ме потърсят отново и ще разговаряме", обясни Илюмжинов.

"Сделката за футболния клуб зависеше и от друга такава, макар и не в същата сфера, както уместно отбелязвате самият Вие. По тази друга допирателна също все още чакам развитие. Нищо не е окончателно приключило. Да, бих купил ваш отбор, но трябва отново да отбележа, че това зависи от много обстоятелства. Не съм се отказал от намеренията си да инвестирам в България. Никога не съм казвал, че вече нямам за цел да осъществявам дейност с икономическа и бизнес насоченост в страната ви. Имам солидни партньори, които биха споделили вижданията ми в тази насока. Аз съм готов за целеви, ясен и прозрачен диалог", завърши милиардерът.