Студът уби 85 души в Тайван с рязък спад в градусите (ВИДЕО)

Свят

25-01-2016, 15:29

Снимка:

independent.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Източна Азия попадна в клещите на сняг и хипотермия през уикенда

Студът в Източна Азия е убил най-малко 85 души в Тайван и е блокирал 60 000 туристи в Южна Корея, съобщи Би Би Си. Според информация от тайванските медии смъртните случаи са вследствие на хипотермия и сърдечни заболявания след внезапното понижаване на температурите през уикенда. Заради обилен снеговалеж бе затворено летището на ваканционния корейски остров Джеджу. Полетите бяха отменени. Студът обхвана също Хонконг, Южен Китай и Япония.


Много от починалите в Тайван са възрастни хора, живеещи в северните райони като Тайпе и Таоюен. В тези райони са регистрирани 66 от смъртните случаи. Други 16 починали са регистрирани в южния град Каошиюнг. Температурите в град Тейпе в неделя паднаха до рекордно ниски градуси от 16 години насам (4 градуса по Целзий), а много от жилищата в Тайван нямат централно отопление. Много от жертвите са починали от сърдечни проблеми или недостиг на въздух. Официален представител от града, цитиран он нюз.бг обяснява, че не толкова действителните температури, колкото внезапното им понижаване е довело до проблеми с кръвоносната система на хората. Властите съветват, особено възрастните, да стоят на топло и да не излизат на студа.


В Южна Корея над 500 вътрешни и международни полети са били отменени на остров Джеджу, известен с меко време и плажове. Температурите там спаднали до минус 6 градуса по Целзий. Очаква се летището да бъде отворено тази нощ. Хиляди туристи са останали блокирани през уикенда. Местните власти се опитвали да намерят транспорт и места за настаняване. В Хонконг температурите паднали до 3 градуса, най-ниските за близо 60 години. Части от Южен Китай също са видели рядкото явление – сняг, докато японският остров Окинава видял суграшица за пръв път в историята. Снежни бури засегнали големи части от Япония, като повече от 600 вътрешни полети са били отменени в страната в неделя и понеделник. Най-малко петима души са починали досега, а повече от 100 са пострадали в Япония. Температурите са паднали и в някои части на Югоизточна Азия, включително Виетнам и Тайланд.