ЕС с драстичен план за спиране на миграцията през Балканите

Изработен е от Словения, ще го обсъждат днес, твърди "Файненшъл таймс"

Лидерите на ЕС разглеждат драстичен план за спиране на мигрантската вълна през Балканите, предвиждащ пълна блокада на гръцко-македонската граница. Целта е да бъдат накарани гръцките власти спешно да защитят външните граници на ЕС, съобщава британският в. "Файненшъл таймс". Европейската комисия и преди всичко Германия били заинтересувани да се помогне на властите в Скопие да затворят границата с Гърция. Планът е изработен от Словения и ще бъде обсъден от европейските вътрешни министри в понеделник. Основна тема на разговорите им в Амстердам ще е мигрантският наплив през западнобалканския път.


По време на скорошната си визита в Словения унгарският премиер Виктор Орбан е подкрепил своя колега Миро Церар и неговия план. Тогава Орбан заяви, че България и Македония трябва да издигнат ограда на границите си с Гърция. Планът на Церар предвижда увеличаване на контрола на границата с Турция, но и на тази между Македония и Гърция.


Наблюдатели в ЕС смятат, че затварянето на гръцко-македонската граница на практика ще изолира Гърция и ще я изхвърли от Шенгенското пространство. Европейската гранична агенция Фронтекс трябва да увеличи броя на патрулните си кораби в Егейско море от 15 на 100, поиска междувременно гръцкият външен министър Никос Кодзияс. Гърция иска подкрепления, за да връща в Турция мигрантите, за които е преценено, че не могат да получат убежище в Европа, допълни Кодзияс. Предложението е представено на германския дипломат №1 Франк-Валтер Щайнмайер.


ЕС възнамерява да задейства Фронтекс в Македония, за да й помогне да контролира границата с Гърция. Европейската агенция има право да действа само на територията на ЕС, но сега тази правна норма ще бъде променена. Македония ще получи финансова помощ, техника и квалифицирани служители.