Поръчката за нови регистрационни табели е блокирана напълно

Общество

25-01-2016, 08:22

Снимка:

news.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Решението досегашният производител да доставя временно табелите се обжалва

Поредният опит на МВР да избере доставчик на регистрационни табели за автомобили е блокиран от жалби. Държавната компания "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) с принципал вътрешното министерство обжалва избора на досегашния производител на номерата – консорциум "Джи Ел Ем системс - Ерих Юч", да ги доставя временно. Това става ясно от сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише в. "Капитал дейли".

Поръчка без изход

Сагата с регистрационните табели се точи от началото на миналата година, а "Джи Ел Ем системс" и БМВ са основни действащи лица. През 2013 г. обединение между Джи Ел Ем и германската "Ерих Юч" измести държавното БМВ в производството на табели след открит търг по Закона за обществените поръчки.

Договорът с консорциума обаче изтече през август 2015 г. Оттогава са блокирани както големият търг за табели на стойност 23.4 млн. лева, така и малката поръчка за временната им доставка.

Покана до потенциални доставчици за не повече от 12 месеца беше изпратена до 5 участника: държавната БМВ, сегашния производител "Джи Ел Ем системс - Ерих Юч", консорциум "Български регистрационни табели", словенската KIG и обединението "Визекс – Еха". На 22 декември в МВР са отворени ценовите предложения само на БМВ (4.3 млн. лева) и Джи Ел Ем (3.8 млн. лв.). Джи Ел Ем е класирано на първо място, но решението се обжалва пред КЗК от БМВ. Въпреки че няма искане за временно спиране на процедурата, МВР все още не е възложил договора за табелите.

Междувременно дейността по регистрация и пререгистрация на автомобили в столичния КАТ е почти изцяло блокирана. През ноември от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата сигнализираха, че липсата на номера създава огромни проблеми на превозвачите, чиито нови камиони и ремаркета стоят по паркингите.

Съмненията на конкурентите

Двете поръчки за табелите – голямата и малката, могат да се "похвалят" с 10 жалби, като най-много са внесените от "Джи Ел Ем системс", която възразява срещу почти всичко – от условията на възложителя до решенията за промяна на датата за отваряне на оферти. Пред "Дарик" изпълнителният директор Милко Георгиев на "Визекс – Еха" коментира, че личното му мнение е, че поръчката нарочно се саботира. "Джи Ел Ем системс" до момента произвеждаше номерата и ние подозираме, че идеята на тези жалби е те да продължат да работят", каза Георгиев в края на 2015 г. пред "Дарик". На 20 януари Джи Ел Ем е глобена с нови 500 лв. от КЗК заради отхвърлена жалба срещу решението за промяна на датата за отваряне на оферти в малката поръчка за табелите.