Мюсюлманската конференция преизбра Мустафа Хаджи за главен мюфтия (ОБНОВЕНА)

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде висока оценка за работата и доклада му

Мустафа Хаджи, единодушно издигнат, е главният мюфтия, който Националната мюсюлманска конференция избра току-що. След като бе избран Мустафа Хаджи бе радушно поздравен от ръководството на ДПС.

 

"Тук не е място за политика". Това заяви по-рано съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред медиите. Партийните дела щели да се гледат извън зала едно на Националния дворец на културата, където се провеждал, по думите му, един празник за мюсюлманите. Той бе лаконичен относно факта, че бивши съпартийци, които през годините са били рамо до рамо, днес са на различни места в зала номер 1 на НДК. Карадайъ даде висока оценка за работата на главния мюфтия и за доклада му. "При мандата на Мустафа Хаджи са се случили позитивни неща за мюсюлманската общност у нас", отчете Карадайъ, цитиран от нюз.бг.


"Макар събитията в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма. Това, разбира се, не е даденост и ние трябва да полагаме целенасочени усилия, за да съхраним страната ни като остров на мира и толерантността, като модел за мирното съжителство на религии и етноси". Това заяви в доклада си пред Националната мюсюлманска конференция главният мюфтия на българските мюсюлмани Мустафа Хаджи, цитиран от БГНЕС.


Турският посланик в София Сюлейман Гьокче си тръгна двайсетина минути преди речта на главния мюфтия. Точно преди изказването на Хаджи и доскорошният лидер на ДПС Лютви Местан и хората му напуснаха конференцията. Останаха членове от ръководството на ДПС, предаде реполтер на нюз.бг.


Днес се обсъждат промени в устава на вероизповеданието и се избира главен мюфтия за новия мандат. От 1317 мюсюлмански настоятелства в страната делегатите на конференцията са 1223 души, а в залата присъстват 976 . Мандатът на главният мюфтия е започнал преди 5 г., през 2011 г.