Генджев: Избирателите на главен мюфтия влизат в партията на Местан

Най-висшият форум на мюсюлманите в България се провежда днес в НДК

Хората, които ще участват в днешния избор на главен мюфтия, са привърженици на Местан. Те ще участват в неговия бъдещ политически проект, това заяви в "Събуди се" бившият главен мюфтия Недим Генджев. Той е категоричен, че изборът на мюфтия е нелегитимен. Първоначално съдът бил излязъл с решение, че сегашното мюфтийство е незаконно, но впоследствие подкупен магистрат е подменил постановлението. Генджев твърди, че българското мюфтийство се финансира от Турция. Част от неговото представителство има жилища в южната ни съседка, казва още той.

 

Над 1200 делегати от цялата страна ще участват в редовната Национална мюсюлманска конференция. На форума, който се провежда веднъж на всеки пет години, трябва бъде избран главен мюфтия, председател на Висшия мюсюлмански съвет и членове на съвета. В условия на политически скандали делегатите на Националната мюсюлманска конференцията избират ново ръководство.


Най-висшият форум на мюсюлманите в България се провежда днес в Националния дворец на културата в столицата. Решение за провежданото му бе взето в средата на миналия месец от Висшия мюсюлмански съвет. Още в навечерието на избора на главен мюфтия мюсюлманското вероизповедание бе обвинено в зависимост от Турция. От Мюфтийството обаче не приеха подобни обвинения и подчертаха, че ще отстояват интересите на мюсюлманската общност в синхрон със законите на страната. На форума се очаква да бъде отчетена и дейността на настоящия главен мюфтия Мустафа Хаджи, ще се гласуват и изменения в устава на Мюсюлманското вероизповедание.


"Кандидатурата на Мустафа Хаджи е издигната от Висшия мюсюлмански съвет. Очакваме от делегатите да издигнат и свои кандидати", каза главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов.

 

Във връзка с провеждането на конференцията от 06:00 ч. тази сутрин до нейното приключване се забраняват престоят и паркирането на автомобили по бул. "Витоша" между булевардите "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков".