Борисов с план за миграцията преди срещата на върха в Брюксел

Засилването на полицейските контакти между България и Бавария е от взаимен интерес, каза премиерът

Овладяването на миграционната криза в Европейския съюз и заплахите за сигурността са били сред основните акценти в разговор между премиера Бойко Борисов и държавният министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман. Борисов и министър Херман се обединиха около становището, че Европа трябва да положи общи усилия за справяне с натиска към Съюза, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер подчерта, че засилването на полицейските контакти между България и Бавария е от взаимен интерес и припомни, че Бавария е първата федерална провинция, с която сме установили сътрудничество в областта на вътрешните работи.


Миграцията и справянето с бежанската криза е тема №1 и на първия за тази година Европейски съвет насрочен от президента Доналд Туск за 18 и 19 февруари. Европейският съвет ще направи преглед на актуалното състояние на изпълнението на решенията си в отговор на миграционната и бежанската криза. Според обявения дневен ред на срещата на върха държавните ръководители на страните-членки ще дискутират и плановете на Обединеното кралство за провеждането на референдум за оставане или излизане от Съюза. Европейският съвет следва да постигне съгласие по взаимно удовлетворителни решения във всички четири области - конкурентоспособност, икономическо управление, суверенитет и социална сигурност.


Дневният ред на премиерите и президентите в ЕС в средата на идния месец ще бъде засегнат и при предстоящото посещение на унгарския премиер Виктор Орбан. За очакваната визита на 27 и 28 януари съобщи "Дневник", позовавайки се на свои източници.


По време на първия парламентарен ден след ваканцията Борисов коментира остро ситуацията с бежанската криза в ЕС. "Незабавно трябва да спре приема на бежанци. Дъблин не работи. Позицията ни е категорична, че не само квоти за бежанците, но незабавно трябва да се затворят границите на ЕС", каза тогава Борисов. Както е известно, т.нар. "Дъблински регламент" задължава страните членки да поемат едностранно отговорността за всяка молба за убежище на нелегалните имигранти. Още в началото на мандата на кабинета Борисов-2, България бе една от първите държави, която се обяви за отпадането на споразумението. Почти по същото време в Брюксел пред ЕП президентът на Съвета Доналд Туск предупреди, че по данни на Фронтекс за времето на коледните празници в ЕС ежедневно са пристигали над 2000 души. За пръв път Туск посочи и времеви срок от 2 месеца, с който разполагант страните-членки за справяне с миграционната криза, в противен случай "шенгенската зона я очаква разпадане".