Обама обеща по телефона помощ на Меркел за бежанците

Единни били, че конфликтите в Сирия и Украйна могат да се решат само с политика

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на германския канцлер Ангела Меркел съществена подкрепа за смекчаване на бежанската криза в Близкия Изток и Европа, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт, съобщава БТА. Двамата разговаряли по телефона снощи. Меркел изложила целите на планираната за 4 февруари в Лондон донорска конференция за сирийските бежанци, на която тя ще е съпредседател. Американският президент и германският канцлер се обединили около мнението, че конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства, съобщи още Зайберт.


Обама и Меркел обсъдили бежанската криза в Европа и се съгласили, че предстоящата донорска конференция в Лондон ще бъде шанс за стимулиране на международните усилия по въпроса, допълни Белият дом в комюнике. В изявлението се казва, че "двамата лидери са се ангажирали да работят заедно през идните месеци, за да помогнат за оказването на закрила и за предоставянето на помощ на милионите хора, чийто живот бе преобърнат от войната". Обама уведомил Меркел, че планира да организира среща на върха на лидерите, които ще участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември, за да издейства нови ангажименти за справяне с бежанската криза.


Вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова от трибуната на Световния икономически форум в Давос да бъдат отпуснати милиарди евро на страните, граничещи със Сирия, припомня Ройтерс. "Европа трябва да осъзнае, че уреждането на бежанската криза ще струва много повече, отколкото предвиждахме", подчерта той. В последните месеци Ангела Меркел е подложена на засилващ се натиск да ограничи мигрантския наплив в Германия, който достигна миналата година 1,1 млн. души, отбелязва Ройтерс. Кризата подкопава популярност на германския канцлер и увеличава подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".