Махат бариерите за влизане на независими депутати за сметка на преференцията

Най-доброто от печата

22-01-2016, 08:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прагът на преференцията за местни избори ще стане като за парламентарни

Максимално облекчени условия за влизане на независими кандидати в битката за Народното събрание да замени преференцията в партийните листи за парламентарния вот. Над такава идея умуват в ГЕРБ във връзка с предстоящите промени в Изборния кодекс, с която да се прекрои действащият в момента мажоритарен елемент.
Сега за издигане на независим кандидат за народен представител е задължително сформирането на инициативен комитет, събиране на подписи в негова подкрепа от поне 1% от гласоподавателите в изборния район, но не повече от 1000, както и внасянето на депозит от 100 лв. След това, за да бъде избран такъв мераклия, той трябва да е получил поне толкова гласове в своя полза, колкото е районната избирателна квота, тоест цената на едно място в НС за съответния район. Така на практика той се състезава наравно с партии и коалиции.
„Планираме тези условия да бъдат облекчени драстично и пред независимите кандидати да няма никакви формални бариери за участие в парламентарни избори“, обясни шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ, като посочи, че след такава стъпка преференцията логично ще отпадне от само себе си. „Щом даден кандидат е толкова уверен в електоралната подкрепа за себе си, нека си организира сам и кампанията, да види как се прави, а не удобно да се прикачва към някоя партийна листа и след това да агитира само за себе си“, аргументира се депутатът.
При поправките ще се обсъжда и промяна на прага за преференция при местния вот. В момента той е 7% от общинската избирателна квота, а идеята е да остане същият процент, но от получените всички гласове за съответната партийна листа.
Тези предложения предстои да бъдат обсъждани и облечени в законодателни промени, което ще стане до края на февруари.
Свои поправки в Изборния кодекс вече внесоха и от РБ.