До 1 февруари променяме вида на осигуряването

Общество

21-01-2016, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Самоосигуряващите задължително се осигуряват във фонд „Пенсии", а по избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство".

На 1 февруари изтича срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, пише в. "Новинар". От НАП припомнят, че те задължително се осигуряват във фонд „Пенсии", а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство".
Тези, които изберат да внасят осигуровки и по втория фонд, ще се ползват от всички осигурени социални рискове на ДОО. Това не включва обаче случаите на трудова злополука, професионална болест и безработица.
Другият вариант е да се внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. При тези случаи обаче гражданите няма да имат право на обезщетения при бременност и раждане, тоест "майчински".
Видът на осигуряването може да се променя всяка година. За целта се подава декларация по образец.
Самоосигуряващите се вече могат да подават декларация за започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудовата си дейност, за която са регистрирани, по интернет с безплатния персонален идентификационен код на НАП.
Декларацията се подава в 7-дневен срок от началото или края на работата, като с нея осигуряващият се определя и вида на осигуряването си.