Трудовата инспекция помогна да се изплатят забавени заплати за 55 300 лв.

Животът

21-01-2016, 09:50

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Установени са работодатели, които плащат под минималната работна заплата на служителите си

Забавени трудови възнаграждение в размер на 55 300 лева бяха изплатени на общо 150 работника от Велико Търново след проверки на Инспекцията по труда. Това информира директорът инж. Невена Стефанова, цитирана от радио Фокус – Велико Търново. През месец декември 2015 година Инспекцията стартира кампания за контрол на работодатели, за които има индикации, че плащат на работниците си възнаграждения под минималната работна заплата. Инж. Стефанов посочи, че при извършените проверки се е установило, че някои от работодателите начисляват и изплащат възнаграждения на работниците си под минималната работна заплата за страната. За констатираните нарушения Дирекция "Инспекция по труда" град Велико Търново е задължила проверените работодатели да доначислят във ведомости за заплати, както и да изплатят трудово възнаграждение в съответствие с минималната работна заплата за 2015 година. През месец декември 2015 година Дирекция "Инспекция по труда" - гр. В.Търново извърши и 28 броя последващи проверки за установяване изпълнението на дадени предписания. Установени са и случаи, в които има и неизпълнение на дадени предписания, като на тези работодатели им е потърсена административно-наказателна отговорност.
За отстраняването на установените нарушения на трудовото законодателство са дадени задължителни за изпълнение предписания, както са съставени и 13 броя актове за установяване на административно нарушение.
Проверките за изплащане на трудово възнаграждение според договореното в трудовия договор между работодателя и работника, но не по-малко от минималната работна заплата, продължават и през месец февруари.